Autor: Informer.rs

13.07.2024.

08:30

Foto: EPA

Planeta

Odzvonilo mu! Izraelska javnost traži smenu Netanjahua zbog užasa u Gazi!

Od 72 odsto ispitanika koji su rekli da premijer treba da podnese ostavku, 44 odsto smatra da treba odmah da napusti funkciju, dok je 28 odsto sugerisalo da treba da podnese ostavku nakon što Izraelske odbrambene snage (IDF) završe svoju vojnu operaciju u Gazi.

Izraelski građani su više puta organizovali protestne skupove protiv Netanjahua od izbijanja rata u Gazi, pri čemu su mnogi pozivali na prekid vatre i pozivali vladu da vrati preostale taoce koje drži Hamas.

Dana 7. oktobra, Hamas i saveznički palestinski militanti izveli su iznenadni napad na izraelske vojne baze, gradove i poljoprivredne zajednice.

Informer

 

Na mnogim mestima, IDF je naizgled bila uhvaćena i brzo preplavljena, pošto su civili bili primorani da se ili brane ili da beže.

Izraelski mediji su napad opisali kao „razarajući neuspeh obaveštajnih službi“, a Kanal 12 je izvestio da vojska nije uspela da pravilno održava signalni sistem na granici sa Gazom.

„Jork tajms“ je u novembru izvestio da su izraelski obaveštajni i vojni zvaničnici dobili Hamasov plan za upad 7. oktobra više od godinu dana pre nego što se on dogodio, ali veruju da je previše nerealan da bi se izvršio.

Ministar odbrane Joav Galant je u četvrtak pozvao vladu da formira državnu komisiju koja bi istražila neuspehe kao odgovor na napad 7. oktobra.

Netanjahu je, međutim, tvrdio da bi takva istraga mogla biti pokrenuta tek nakon završetka rata.