Autor: Informer.rs

13.07.2024.

09:41

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Cenzura! Briselske elite napale Maska! Sloboda na internetu postala meta Evropske unije!

EU je u petak saopštila da smatra da je Iks prekršio svoj Zakon o digitalnim uslugama i da namerava da naloži ogromne novčane kazne protiv kompanije osim ako ne promeni svoju praksu.

- Evropska komisija ponudila je Iks-u nezakonit tajni dogovor: ako bismo tiho cenzurisali govor, a da nikome nismo rekli, neće nas kazniti“, napisao je Mask u odgovoru. „Druge platforme su prihvatile taj dogovor. Iks nije.” „Radujemo se veoma javnoj borbi na sudu, kako bi građani Evrope mogli da znaju istinu - dodao je on.

Mask je kupio Tviter u oktobru 2022, nakon što je izrazio nezadovoljstvo zbog široko rasprostranjene cenzure na platformi društvenih medija.

Od tada je ukinuo zabranu većine blokiranih naloga, uključujući račun bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Kada je Mask objavio da je „ptica oslobođena“, jedan od odgovora stigao je od Tijerija Bretona, komesara EU za unutrašnje tržište.

Informer

 

- U Evropi će ptica leteti po našim pravilima - rekao je Breton , pozivajući se na DSA.

Breton je u petak objasnio potez Evropske komisije protiv Maska tvrdnjom da Iks krši „zahteve o transparentnosti“ EU uskraćujući pristup „istraživačima“, između ostalog.

Prema mišljenju Komisije, omogućavanje bilo kome da dobije verifikaciju u zamenu za pretplatu „negativno utiče na sposobnost korisnika da donose besplatne i informisane odluke o autentičnosti naloga i sadržaja sa kojim komuniciraju“.

Komisija je takođe prigovorila da Iks ne održava „pretraživo i pouzdano skladište oglasa“ koje bi „omogućilo neophodan nadzor i istraživanje novih rizika“.

Informer

 

Ono što je najviše zasmetalo telu EU je to što Iks ne dozvoljava da „istraživači“ uklone svoje javne podatke ili ne dozvoljava pristup svom interfejsu za programiranje aplikacija (API), kao što DSA nalaže.

Majk Benc, bivši zvaničnik Trampove administracije, istakao je ovo kako bi sugerisao da je prava motivacija EU da „iskoristi DSA da primora Iks da ponovo popuni tim za cenzuru otpušten kada je Elon preuzeo vlast“.

On je dalje naveo da su ljudi koji se predstavljaju kao istraživači zapravo „cenzurne aktivnosti i politički operativci“.

- Sada se očekuje da će Iks odgovoriti Komisiji u pisanoj formi. Ako EU potvrdi Bretonove preliminarne nalaze, Iks bi mogao biti kažnjen sa „do 6% ukupnog svetskog godišnjeg prometa“ i naloženo da otkloni „kršenje“ pod „pojačanim nadzorom - saopštilo je telo.