Autor: Informer.rs

13.07.2024.

12:53

Foto: EPA

Planeta

Više nema tajni! Otkriven nemački plan vojne ofanzive na Rusiju! Bild: Hoće da prave logor!

Dokument navodno predviđa da Nemačka ima ključnu ulogu kao tranzitna država za trupe NATO-a, pri čemu se očekuje da će njeno stanovništvo i civilne službe pomoći stranom vojnom osoblju.

Prošlog meseca, nemačka vlada je zvanično ažurirala svoje ratne smernice prvi put od 1989. godine, koje sada uključuju mere kao što su obavezna regrutacija i primoravanje proizvođača da proizvode ratnu robu.

U svom izveštaju od petka, Der Špigel je naveo da bi prema klasifikovanom „Operativnom planu Nemačke“ (OPLAN DEU), zemlja trebalo da bude u stanju da organizuje prebacivanje 800.000 vojnika NATO-a i približno 200.000 vozila, uključujući tenkove i drugu opremu, iz luka u Holandiju i Belgiju na istok, u roku od tri do šest meseci.

U tu svrhu bi se navodno koristilo nekoliko ključnih autoputeva, što znači da bi bili zatvoreni za civilni saobraćaj.

Od lokalnih zajednica bi se očekivalo da vojno osoblje u prolazu snabdevaju hranom, smeštajem, odmorištima i gorivom, tvrde oba medija.

Informer

 

Der Špigel je citirao Ralfa Tislera, predsednika Savezne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama, koji je predvideo da bi „neprijateljski akteri mogli da preduzmu mere da ometaju ili uspore kretanje NATO trupa“, bilo da se radi o sabotaži ili raketnom udaru.

Nemačka policija i hitne službe bi navodno morale da daju prioritet zaštiti ovih ključnih puteva i eliminisanju posledica bilo kakvog napada na njih.

Kako navodi Bild, pozivajući se na portparola Ministarstva odbrane, osim uloge logističkog čvorišta NATO-a, Nemačka bi takođe morala da uspostavi veliki logor za ratne zarobljenike na svom tlu ukoliko dođe do vojne konfrontacije sa Rusijom.

Informer

 

Dva medija su citirala generalnog inspektora Bundesvera Karstena Breuera koji je ocenio da Berlin ima rok do 2029. da se pripremi za potencijalni vojni sukob sa Moskvom, jer bi Rusija do tada navodno mogla da napadne NATO.

Lokalne zajednice već pripremaju i održavaju vežbe za ovaj najgori scenario.

Kako navodi Der Špigel, pozivajući se na gradonačelnika neimenovanog grada, meštani nisu pokazali nikakav entuzijazam u pogledu napora.

Dok je više zemalja članica NATO-a tvrdilo poslednjih meseci da Rusija krije planove za napad na vojni blok koji predvode SAD, ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca odbacio takve optužbe kao „gluposti” i „bezumnosti”.

On je sugerisao da su oni koji guraju takve narative „potpuno poludeli“.