Autor: Informer.rs

13.07.2024.

14:36

Foto: Reuters

Planeta

Novi predsednik izneo svoju politiku prema Rusiji! Interesuje ga Ukrajina!

Pezeškijan, koji će biti inaugurisan 30. jula, izložio je svoje spoljnopolitičke prioritete u članku pod naslovom: „Moja poruka novom svetu“, koji je u petak objavio Teheran Tajms.

- Rusija je cenjeni strateški saveznik i sused Irana i moja administracija će ostati posvećena širenju i unapređenju naše saradnje - napisao je on.

Teheran će nastaviti da „daje prioritet“ odnosima sa Rusijom kako na bilateralnom nivou, tako i kao deo međunarodnih organizacija kao što su BRIKS, Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i Evroazijska ekonomska unija, naglasio je novoizabrani predsednik.

Pezeškijan je rekao da će njegova vlada takođe "aktivno podržati" napore za okončanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Kina i Rusija su dosledno stajale uz nas u teškim vremenima. Duboko cenimo ovo prijateljstvo - dodao je on.

Pezeškijan je pobedio na predsedničkim izborima prošle nedelje, pobedivši svog rivala Saida Džalilija sa 53,7% prema 44,3% u drugom krugu.

Informer

 

Prevremena anketa je raspisana nakon smrti predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Tokom sastanka sa iranskim poslanicima na 10. parlamentarnom forumu BRIKS-a u Sankt Peterburgu u četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva i Teheran „ostvaruju značajan napredak u svojim odnosima“ poslednjih godina.

Ruski lider je predvideo da će se bilateralne veze pod Pezeškijanom „razvijati istim stabilnim tempom kao što su se razvijale pod gospodinom Raisijem, čiju smrt svi žalimo“.

U svom članku, Pezeškijan je rekao da se vlasti u Teheranu „raduju intenzivnijoj saradnji sa Pekingom dok napredujemo ka novom globalnom poretku“.

Informer

 

Što se tiče odnosa Irana sa Evropom, rekao je da on „zna svoje uspone i padove“ . Između ostalog, evropske nacije su odbacile svoje obaveze da spasu nuklearni sporazum između Irana i svetskih sila nakon što su se SAD jednostrano povukle iz njega 2018, istakao je novoizabrani predsednik.

- Uprkos ovim pogrešnim koracima, radujem se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo postavili naše odnose na pravi put, zasnovan na principima međusobnog poštovanja i ravnopravne osnove - navodi se u članku.