Autor: Informer.rs

13.07.2024.

16:00

Foto: reuters/twitter

Planeta

Država članica NATO hoće mir u Ukrajini! Stigao predlog, ako je ovo istina Moskva neće pregovarati!

Zapad može da stavi tačku na ukrajinski sukob tako što će Kijevu dati svo oružje koje mu je potrebno, tvrdi češki predsednik Petr Pavel, tvrdeći da će to uveriti Rusiju da ne može dalje napredovati na bojnom polju.

Još u maju, Pavel – koji je ranije bio predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a – rekao je za Skaj njuz da bi „bilo naivno reći da Ukrajina može u doglednoj budućnosti u potpunosti da povrati kontrolu nad teritorijama.

Rusija se neće odreći teritorije koju sada zauzima.

Češki predsednik je takođe predvideo da bi „možda bilo neke vrste kompromisa” tokom budućih mirovnih pregovora i da bi okončanje sukoba moglo da otvori put „razgovorima o potencijalnom članstvu Ukrajine” u NATO.

Informer

+

U petak je novinska kuća Seznam Zpravi citirala Pavela koji je rekao da Rusija ima više resursa od Ukrajine, tako da nisu verovatni brzi prodori na liniju fronta, uprkos podršci Zapada.

Šef češke države je, međutim, insistirao na tome da se takvi napori nastave – da se Kijevu obezbedi svo oružje koje mu je potrebno, kako bi Rusija shvatila da ne može da ostvari dalje dobitke, i da počne pregovore.

Pavel je takođe naglasio da u takvim razgovorima Zapad ne treba da prizna teritorije koje drže moskovske snage kao ruske, već da ih označi kao privremeno okupirane.

On je ponovio svoj skepticizam u pogledu sposobnosti Ukrajine da u doglednoj budućnosti ponovo preuzme delove Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti, kao i Krima.

Informer

 

Posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prošle nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin je govorio za „potpun i konačan kraj sukoba“, za razliku od „primirja ili neke vrste pauze koju bi kijevski režim mogao da iskoristi za oporavak gubici, pregrupisavanje i ponovno naoružavanje.

On je insistirao da se neprijateljstva mogu okončati samo ako Ukrajina ispuni niz ruskih zahteva – uključujući povlačenje kijevskih trupa iz celog Donbasa, kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti.

Prethodno je Putin takođe naveo pravno obavezujuće garancije da Kijev neće tražiti članstvo u NATO-u kao jedan od uslova Moskve.

Kijev, zajedno sa svojim zapadnim pristalicama, odbacio je predlog, nazivajući ga neprihvatljivim ultimatumom.

Slično tome, Moskva je ranije opisala „formulu mira“ Vladimira Zelenskog kao ultimatum odvojen od stvarnosti.