14.07.2024.

12:25

Foto: EPA/profimedia/printscreen

Planeta

(VIDEO) Šta se dešava sa ovim ljudima?! Evo zbog čega su Tramp i Fico umalo izgubili glavu - ovo je apsolutno nedopustivo!

Napad na Trampa

Na mitingu u Batleru, Pensilvanija, Tomas Metju Kruks, 20-godišnji napadač, uspeo je da se približi Donaldu Trampu i ispali nekoliko metaka pre nego što su ga pripadnici Tajne službe neutralisali. Ovaj događaj izazvao je brojne kritike na račun bezbednosnih mera.

Stiv Notingam, bivši komandant Specijalne jedinice (SWAT), ocenio je da je došlo do "fundamentalnog bezbednosnog propusta". On je istakao da istraživanje pre događaja i praćenje potencijalnih pretnji očigledno nisu bili na potrebnom nivou.

- Dakle, trebali su da pokriju ta mesta unapred - rekao je Notingam za NBC, američkog partnera Skaj Njuza. Penzionisani agent Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive (ATF), Džim Kavana, bio je zapanjen što je napadač uspeo da zauzme povišenu poziciju unutar dometa puške.

Napad na Roberta Fica

Slična situacija dogodila se u Slovačkoj, gde je napadač pucao na premijera Roberta Fica tokom javnog skupa u gradu Handlova. Napadač je ispalio pet metaka iz blizine, a premijer je preživeo zahvaljujući brzoj intervenciji lekara.

Juraj Zabojnik, šef slovačke Kancelarije za zaštitu zvaničnika, kritikovao je reakciju premijerovog obezbeđenja, navodeći da je došlo do očiglednih grešaka.

Snimci pokazuju da su telohranitelji delovali zbunjeno i nisu adekvatno reagovali na pucnjavu, što je omogućilo napadaču da ispali više hitaca.

- Vidljivo je da niko nije skočio ispred premijera da ga zaštiti - istakao je Zabojnik, naglašavajući da će ovaj incident biti analiziran u budućim obukama telohranitelja.

Ovi pokušaji atentata otkrivaju zajedničke nedostatke u bezbednosnim merama. U oba slučaja, napadači su uspeli da se približe svojim metama zbog propusta u predviđanju i kontroli situacije. Bezbednosne službe očigledno nisu uspele da adekvatno procene rizike i preduzmu potrebne mere zaštite.