14.07.2024.

12:49

Foto: printscreen/Twiter

Planeta

Kako je ovo moguće?! Analiza više od 10 snimaka i fotografija napada na Trampa otkriva nečuveni skandal!

Naoružani napadač, kojeg su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mesta održavanja skupa", navodi agencija.

Analiza Asošiejted presa više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mesta, pokazuju da je strelac uspeo da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsednik.

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP vidi se telo čoveka u sivoj kamuflažnoj odeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona severno od kompleksa Batler Farm Šov, gde je održavan Trampov miting.

Krov!

Krov je bio manje od 150 metara od mesta gde je Tramp govorio, što je udaljenost sa koje bi pristojan nišandžija mogao da pogodi metu ljudske veličine.

Za poređenje, 150 metara je razdaljina na kojoj regruti američke vojske moraju da pogode u krljuštenu siluetu veličine čoveka da bi se kvalifikovali za rukovanje jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. AR-15, kao i strelac na Trampovom skupu, je poluautomatska civilna verzija vojnog M16.

FBI je rano u nedelju identifikovao strelca kao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji.

Tajna služba nije imala nikoga na kasnonoćnoj konferenciji za novinare na kojoj su zvaničnici FBI i državne policije Pensilvanije informisali novinare o istrazi pucnjave. Glavni specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je da je "iznenađujuće" da je napadač mogao da puca na binu pre nego što je ubijen.

Na skupu su bili članovi protivsnajperskog i tima Tajne službe za sprečavanje napada, prema rečima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o detaljima istrage.

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da njegovo odeljenje i Tajna služba sarađuju sa organima za sprovođenje zakona na istrazi pucnjave. Održavanje bezbednosti predsedničkih kandidata i događaja u njihovoj kampanji jedan je od "najvitalnijih prioriteta odeljenja", rekao je on.

"Najoštrije osuđujemo ovo nasilje i pohvaljujemo Tajnu službu za njihovu brzu akciju danas", rekao je Majorkas. "Mi smo angažovani sa predsednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mere da obezbedimo njihovu bezbednost i bezbednost".

"Političko nasilje u svim oblicima je neameričko i neprihvatljivo. Mnogo je pitanja i Amerikanci traže odgovore", naveo je Komer u saopštenju.

Kongresmen Riči Tores, demokrata iz Njujorka, pozvao je na istragu "bezbednosnih propusta" na mitingu.

"Federalna vlada mora stalno da uči iz bezbednosnih propusta kako bi izbegla njihovo ponavljanje, posebno kada ti propusti imaju implikacije po naciju", rekao je Tores.

Guverner Viskonsina Toni Evers, demokrata, objavio je na Eksu da su on i njegovo osoblje u kontaktu sa koordinatorima za planiranje bezbednosti uoči Republičke nacionalne konvencije koja treba da počne u ponedeljak u Milvokiju.

"Ne možemo biti zemlja koja prihvata političko nasilje bilo koje vrste - to nismo mi kao Amerikanci", rekao je Evers.

FBI je saopštio da će voditi istragu o pucnjavi, radeći sa tajnom službom i lokalnim i državnim organima za sprovođenje zakona.

Državni tužilac Merik Garland rekao je da će Sekretarijat za pravosuđe "uložiti sve raspoložive resurse u ovu istragu".

"Moje srce je uz bivšeg predsednika, povređene i porodicu gledaoca koji je ubijen u ovom užasnom napadu", naveo je Garland u saopštenju. "Nećemo tolerisati nasilje bilo koje vrste, a ovakvo nasilje je napad na našu demokratiju".