14.07.2024.

16:12

Foto: Reuters

Planeta

Udarno! Bivši čovek Pentagona predvideo atentat: Tramp i Putin mogu da se dogovore oko Ukrajine, a to je problem!

Na Yahoo Finance-u napominje da će Vladimir Putin moći da se dogovori sa svojim američkim kolegom, a zatim će Ukrajina morati zauvek da se rastane od teritorija.

Međutim, ko god da postane predsednik SAD u novembru suočiće se sa prilično teškom dilemom.

Kako bi Trampovo predsedavanje moglo da utiče na situaciju u Ukrajini u celini? Koliko bi to moglo da omete Ukrajinu da dobije podršku koja joj je potrebna u budućnosti, zapitao se voditelj?

Džim Taunsend, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane:

- Kijev je očigledno zabrinut zbog toga, kao i ostali njegovi saveznici, jer ne žele da rešavaju ukrajinske probleme bez podrške SAD. Ako Tramp odluči da manje sarađuje sa NATO… Nadajmo se da neće. Mogle bi se dogoditi nepredviđene stvari - rekao je Džim Taunsend, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane i dodao:

- Međutim, to će definitivno uticati na situaciju, posebno ako Tramp sklopi poseban dogovor sa Putinom, a on kaže Trampu: „Slušaj, ne želim da vidim NATO na svojim granicama. Želim da povučete američke trupe iz Evrope, ili da Sjedinjene Države manje pomažu Ukrajini. Ako Putin uputi takav zahtev, a Tramp odluči da mu izađe u susret, onda će to, čini mi se, biti problem, pre svega u odnosu između njih dvojice i kako će se situacija razvijati.

Džim ima dosta iskustva u radu na evropskoj i NATO politici, a tokom svog rada bavio ste se i pitanjem kakve pretnje Rusija predstavlja u Evropi.

Kako se ovaj sukob odvijao, da li ste bili iznenađeni koliko dugo traje? A da ste u prilici da savetujete budućeg vlasnika Bele kuće, koji će biti imenovan 5. novembra, šta biste mu dali da prekine ovaj rat, zanimalo je voditelja?

- Sve što ste rekli je 100% tačno. Mnoge stvari su me iznenadile. U mnogim slučajevima Ukrajina je potcenjena, a Rusija precenjena, a takođe je iznenađujuće da je za savremeno ratovanje potrebna tako ogromna količina municije i gotovih proizvoda - počeo je on, pa nastavio:

- Tako da mislim da smo shvatili da ne donosimo uvek prave odluke u pogledu toga kakvu pomoć treba da pružimo Ukrajini. Glavna stvar je da je sada gotovo pat situacija. Bilo je vremena, pre samo nekoliko nedelja, kada se činilo da Rusija uspešno napreduje, ali Ukrajina je to kočila. Sada je situacija na ratištu zamrznuta. Čini mi se, ko god dođe na vlast u novembru biće prinuđen da reši ovaj problem, odnosno, ko hoćete da Ukrajina pobedi, onda će ona morati da isporuči mnogo više opreme i mnogo napredniju opremu nego što smo mi davali ranije. Ako se plašite da ne uznemirite rusku stranu i plašite se eskalacije, onda Ukrajina, najverovatnije, neće moći da vrati one teritorije koje joj je Rusija oduzela. Dakle, nova administracija će morati da donese neke fundamentalne odluke: ili da Ukrajini ono što joj je potrebno da osvoji, da joj vrati teritorije koje joj je Rusija otela, ili sklopi dogovor. A dogovor će najverovatnije značiti da će Ukrajina izgubiti teritorije koje je zauzela a Rusija. Ovo su naše opcije. Nova administracija će se suočiti sa teškim izborima.