14.07.2024.

16:32

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Opšti haos u SAD! Osam kongresmena krivi Bajdena za pokušaj atentata na Trampa!

- Centralna poruka Bajdenove kampanje je da je Donald Tramp autoritarni fašista koji mora biti zaustavljen po svaku cenu. Ova retorika je direktno dovela do pokušaja atentata na Trampa - napisao je republikanski senator iz Ohaja Džejms Dejvid (DŽ. D.) Vens na društvenim mrežama.

Republikanac i Trampov pristalica Vesli Hant naglasio je na mreži X da je Bajdenova retorika dovela do političkog nasilja.  

- Republički okružni tužilac okruga Batler, Pensilvanija, treba odmah da podnese optužbe za ubistvo protiv Bajdena - napisao je predstavnik Majk Kolins.

Republikanski poslanik Kit Self napisao je na X-u da bi svaki Amerikanac trebalo da bude ogorčen zbog podsticanja aktuelnog predsednika na nasilje protiv Trampa.

Bajdena su optužili i kongresmeni Loren Bobert, Marša Blekbern, Nik Lalota i Klaudija Teni.

Kako je ranije preneo Politiko, pozivajući se na snimak razgovora između domaćina Bele kuće i donatora Demokratske partije, američki predsednik je rekao da je "vreme da prestane da priča o debatama i da se fokusira na Trampa".

Pokušaj atentata na republikanskog predsedničkog kandidata dogodio se u subotu na njegovom predizbornom skupu u Pensilvaniji.

Trampu je pucano u uvo, a obezbeđenje ga je ispratilo sa događaja. Prema Trampovim rečima, izgubio je mnogo krvi. Bivši predsednik je već otpušten iz bolnice posle lekarskog pregleda.

Strelac je eliminisan, uspeo je da ispali nekoliko hitaca ka bini. Napadač je 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Pensilvanije. Skrivao se na krovu industrijske zgrade stotinak metara od bine – van prostora gde se održavala manifestacija.