14.07.2024.

19:09

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Pokušali smo da ubijemo Putina! Šok priznanje šefa ukrajinske obaveštajne službe Kirila Budanova!

- Pokušali smo, ali, kao što vidite, do sada smo bili neuspešni - rekao je načelnik Glavne obaveštajne uprave.

Ipak, ovo nije prvi put da šef ukrajinske obaveštajne službe govori i najavljuje pokušaj ubistva šefa Ruske Federacije. Od početka specijalne operacije, ruske vlasti su samo jednom prijavile pokušaj atentata na Putina. Reč je o napadu ukrajinskih dronova na Kremlj u maju 2023.

Posle priznanja Budanova ekspresno je reagovao i Kremlj. Press sekretar predsednika Dmitrij Peskov rekao je za telegram kanal SSOT da su "pretnje kijevskog režima očigledne".

- Zbog toga je bezbednost prvog čoveka obezbeđena na odgovarajućem nivou - naglasio je Peskov.

On je istakao kako je i posle pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica u maju ove godine, obezbeđenje Vladimira Putina "na uobičajenom nivou" 

Ovo, inače, nije prvi put da Budanov priča o neuspešnim pokušajima ubistva Vladimira Putina. Krajem maja 2022. godine, u intervjuu za Ukrajinsku pravdu, šef Glavne obaveštajne uprave je rekao da je pokušan napad na ruskog predsednika preko "predstavnika Kavkaza".

- Ovo nije javna informacija. Pokušaja je bio neuspešan, ali se zaista desio. To je bilo pre otprilike dva meseca (u martu 2022. - prim. Gazeta.Ru). Opet kažem, bilo je neuspešno. Nema publiciteta o ovom događaju, ali se desio - pojasnio je Kiril Budanov.

O pokušaju atentata na Vladimira Putina oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je u novembru 2023. godine na pitanje novinara britanskog Sana "da li bi Ukrajina iskoristila šansu da ubije ruskog predsednika" odgovorio:

- Ovo je rat i Ukrajina ima pravo da brani svoju zemlju.

Od početka specijalne operacije u Ukrajini, ruske vlasti su samo jednom okrivile Kijev za pokušaj ubistva Putina. To se dogodilo nakon što su u noći 3. maja 2023. dve ukrajinske bespilotne letelice pokušale da udare na rezidenciju šefa Ruske Federacije u Kremlju. 

Pres služba Kremlja je to okarakterisala kao planirani teroristički napad i pokušaj atentata na predsednika, koji je izveden uoči Dana pobede i Parade 9. maja, na kojoj je planirano prisustvo stranih gostiju.

Ukrajinske vlasti su negirale bilo kakvu umešanost. Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak nazvao je napad nameštenim. Vladimir Zelenski je zauzvrat rekao da Kijev zna „šta je palo", ali nije lansirao nikakve bespilotne letelice.