14.07.2024.

20:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

O čemu oni pričaju?! Atentator na Trampa se nalazio van bezbednosnog perimetra! Glupa odbrana tajne služba SAD?!

Izvori su za CNN rekli da je pucnjava dolazila sa pozicije na ''tri sata" od Trampovog podijuma, a pucnjevi su dolazili s njegove desne strane. 

Nekoliko sekundi nakon što je ođeknula pucnjava, snajperisti Tajne službe su počeli da pucaju na osumnjičenog koji je pronađen na vrhu krova.

Napadač se nalazio van bezbednosnog perimetra, što je izazvalo pitanja o veličini perimetra i obezbeđenju zgrade, kao i o tome kako je strelac uspeo da dobije pristup krovu.

Policijski izvori navode da će naredni koraci u istrazi uključivati reviziju sredstava koje je Tajna služba imala da štiti Trampa i poštovanja procedure za sprovođenje bezbednosnog pregleda zgrade iz koje je napadač pucao.

Tajna služba je saopštila da je direktor te agencije bio u gradu Milvoki u vreme pucnjave na Trampovom skupu.

Agencija je dodala da su na terenu u vreme pucnjave bila četiri kontrasnajperska tima, dva iz Tajne službe i dva iz lokalnih organa reda.

Očevidac tvrdi da je rekao policajcima da je video naoružanog čoveka kako se kreće ''s krova na krov", nekoliko trenutaka pre atentata.

Svedoci su takođe rekli novinarima da su uoči pucnjave videli osobu koja je odgovarala opisu navodnog strelca kako nosi pušku ispred bezbednosnog kordona skupa.

Napadača su uočili lokalni organi za sprovođenje zakona koji su smatrali da se ponašao sumnjivo u subotu u blizini magnetometara (detektora) kroz koji posetioci moraju da prođu da bi pristupili događaju, rekao je viši policijski zvaničnik CNN-u.

Preko radija su preneli informaciju, koja je takođe prosleđena Tajnoj službi, tvrdi izvor. Američka Tajna služba ne dozvoljava unošenje oružja u ograđenim zonama događaja.