14.07.2024.

22:00

Foto: EPA

Planeta

Analiza grešaka Trampovog obezbeđenja: Gde su blindirane fascikle ili kišobrani koji bi blokirali strelca!?

On je napomenuo, da i pre početka mitinga treba identifikovati i kontrolisati sve moguće vatrene tačke od strane nadležnih službi.

Ekspert je primetio, da na objavljenim video-snimcima od početka pucnjave nije video upotrebu blindiranih fascikli ili kišobrana koji bi blokirali vizuelni kontakt strelca sa Trampom.

Fefelov je rekao i da je bilo mnogo grešaka u postupcima telohranitelja, nakon što je Tramp ranjen. Na primer, stražari su stajali oko njega i digli ruke, što ne bi sprečilo snajperistu da ponovo puca na bivšeg predsednika.

Nakon pucnja, telohranitelji su pokrili telima Trampa, ali nakon toga su mu dozvolili da ustane i videlo mu se lice i glava. To se ne može uraditi, jer bi pored jednog strelca na mestu događaja mogli da budu i njegovi saučesnici koji bi stajali na drugom mestu, upozorio je stručnjak.

Tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji 13. jula, muškarac je pucao na Trampa. Političar je odmah krvavog uha odveden sa bine. Istovremeno, sam Tramp je rekao da je „dobro“.

Prema rečima njegovih predstavnika, političar je pregledan u bolnici i pušten je.

Sam strelac je eliminisan i identifikovan kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Pensilvanije. Kako se navodi, muškarac se skrivao na krovu industrijske zgrade oko 100 metara od bine – van područja gde je događaj održan.