14.07.2024.

20:43

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OGLASIO SE BAJDEN! Otkrio da je razgovarao sa Trampom posle napada: Znamo ko je strelac, ne i njegov motiv!

- Iskreno sam zahvalan što je Tramp dobro i što se oporavlja - рекао је on na početku svoje izjave.

Dodaje da su on i Tramp sinoć posle incidenta imali „kratak i dobar” razgovor.

On kaže da je na jučerašnjem skupu uputio nezavisnu reviziju nacionalne bezbednosti kako bi se „tačno procenilo šta se dogodilo“, dodajući da će njeni nalazi biti podeljeni javnosti.

- U Americi nema mesta ovakvom nasilju, ili bilo kakvom nasilju u tom smislu. Pokušaj atentata je suprotan svemu za šta se kao nacija zalažemo. Sve. Nismo to ko smo mi kao nacija. To nije Amerika. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi. Jedinstvo je najneuhvatljiviji cilj od svih, ali ništa nije toliko važno kao to trenutno: jedinstvo - rekao je Bajden.

Bajden je dodao da je šefu američke tajne službe naložio da preispita bezbednosne mere uoči ovonedeljne Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju. Bajden je dodao da je nastojao da Trampu obezbedi sve resurse Tajne službe koje su bivši predsednik i njegov tim tražili.

- Bio sam dosledan u svom smeru sa Tajnom službom da mu obezbedim sve resurse, sposobnost i zaštitne mere neophodne da osiguram njenu kontinuiranu bezbednost - rekao je Bajden.

On je naglasio da „još nemamo nikakve informacije o motivu strelca“, ali da „znamo ko je on“.

- Pozivam sve... molim vas da ne pravite pretpostavke o njegovim motivima ili vezama - rekao je Bajden i dodao:

- Neka FBI radi svoj posao, a njihove partnerske agencije da rade svoj posao!

Rekao je da je dao instrukcije istrazi, za koju je rekao da je u ranoj fazi, da bude "temeljna i brza" i rekao da će "istražitelji imati sve resurse koji su im potrebni da to urade".