15.07.2024.

06:03

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Udarno otkriće! Šta je ovo Bajden rekao pre pokušaja atentata?! "Vreme je da Trampa stavimo..."

Bajden je 8. jula pred svojim donatorima rekao:

- Neću više da govorim o predizbornim debatama. Vreme je da Trampa stavimo u metu.

Tim povodom, doktor nauka Majkl Rektenvald, bivši predavač na njujorškom univerzitetu, ukazao je da je atentatu na Trampa prethodila veoma provokativna retorika iz Bajdenove Demokratske partije.

- Samo pre dana – ne tvrdim da je to bio poziv na oružje – Bajden je pred svojim saponzorima rekao da je vreme da demokrate zaborave na debate i da ga uzmu za metu. To je, u svakom slučaju, primer retorike koja je svemu prethodila. Demokrate su naprosto isprogramirale ljude da povodom Trampa siđu s uma. Izazvale su sindrom opsednutosti Trampom - rekao je Rektenvald.

Ovo je klupko koje će se narednih dana raspetljavati, i u klasičnoj i u kongresnoj političkoj istrazi.

Nezavisno od toga, bivši oficir američke vojske Skot Benet izjavio je da američke bezbednosne službe nisu odreagovale na onlajn izveštaje o čoveku sa puškom na krovu u blizini mesta mitinga Donalda Trampa.

- Tajna služba je bila iznenađujuće – ako ne i sumnjivo – spora u zaštiti bivšeg predsednika, baš kao što je bila spora u zaštiti predsednika DŽona F. Kenedija kada je ubijen u Teksasu. Policija je dojavu o sumnjivoj osobi dobila pet minuta pre pucnjave, ali ju je ignorisala - naglasio je Benet.

Povodom pokušaja atentata ponovo se oglasio biznismen Ilon Mask, prvo otkrivši da su i njega tokom proteklih osam meseci dva puta pokušali da ubiju.

- Opasna vremena su pred nama. Inače, uhapšeni su sa oružjem na oko 20 minuta od sedišta Tesle u Teksasu - izjavio je Mask.