15.07.2024.

12:40

Foto: Shuterstock/Reuters

Planeta

Rusija reagovala na udarne vesti! Orban dostavio plan za Ukrajinu: Evropske države dobile predlog, ako prihvate...

- Ukoliko Evropa želi mir i želi da ima odlučujući glas u rešavanju vojnog sukoba i prestanku krvoprolića, treba odmah da razradi i realizuje promenu svog političkog kursa - istakao je Orbanov savetnik u intervjuu listu Mađar Nemet.

On je naglasio da se Orbanov plan trenutno nalazi na stolu svakog premijera Evropske unije.

- Plan sadrži realnu procenu situacije, realne ciljeve i odgovarajući raspored delovanja. Na tome se zasniva naš pristup - zaključio je savetnik mađarskog premijera.

On je zaključio da ne treba precenjivati Orbanovu ulogu, ali ne treba ni potcenjivati to što je mađarski premijer uspeo da za dve nedelje održi brojne sastanke.

Budimpešta će, prema rečima Balaša Orbana, ceo period svog predsedavanja u EU koristiti „za stvaranje uslova za mirovne pregovore“, promovišući u Savetu EU razmatranje „političkih inicijativa“.

Kremlj nije upoznat sa tekstom Orbanovog pisma

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva nije upoznata sa tekstom pisma mađarskog premijera evropskim liderima, ali da ruske vlasti znaju osnovne parametra viđenja situacije Orbanan na tom polju.

- Naravno, tokom kontakata u Moskvi, gospodin Orban je izložio glavne parametre svog viđenja situacije. Ali, naravno, mi ne znamo o čemu se radi u internoj prepisci u okviru EU. Moguće je da postoje neke nijanse. Ali, ponavljam, opšti pristup gospodina Orbana nam je poznat - poručio je Peskov.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.