15.07.2024.

18:09

Foto: AP/Zvanični sajt Donalda Trampa

Planeta

Ne boj se! Fotografija koja će ući u istoriju sada je zaštitni znak Trampovog zvaničnog sajta! Za Bajdena to je horor!

 Sajt preusmerava potencijalne donatore na platformu za donacije VinRed , koja sadrži crno-belu fotografiju Asošiejted presa koju je Tramp nazvao "ikonom".

Na njemu republikanski kandidat za predsednika SAD drži podignutu pesnicu, krvavog lica, okružen telohraniteljima. Pored fotografije stoji rečenica "NE BOJ SE", ispisana velikim slovima.

Ispod slike je napisano: "Jedinstvo". Mir. Učinimo Ameriku ponovo velikom", sa ponuđenim Trampovim potpisom i opcijama donacija.

U intervjuu za Njujork Post, nedugo posle atentata, bivši predsednik je govorio o fotografijama koje su snimljene nakon što mu je pucano u uvo.

- Mnogi ljudi kažu da je to najlekovitija fotografija koju su ikada videli, U pravu su, a ja nisam umro. Obično morate da umrete da biste dobili kultnu fotografiju - citirao ga je Post.

Podsetimo, na mitingu u gradiću Batleru u Pensilvaniji, 20-godišnji Tomas Metju Kruks pucao je u Trampa, pogodivši ga u uvo. U napadu je poginuo vatrogasac koji je bio u publici, a još dve osobe su teško povređene. Snage bezbednosti su ubile Kruksa.

Lideri republikanaca i demokrata, uključujući Trampa i Bajdena, pozvali su podeljeno stanovništvo da se ujedini i održi mir nakon pucnjave.

GoFundMe kampanja za žrtve pucnjave prikupila je 2,5 miliona dolara do nedelje uveče