15.07.2024.

19:44

Foto: Printscreen

Planeta

Zahtev republikanaca, Bajden da odgovara za podstrekivanje na ubistvo Trampa i to odmah! U Americi haos tek počinje!

Republikanski senator iz Ohaja Džejms Dejvid Vens podsetio je da je Bajden tvrdio da je Tramp "autoritarni fašista koji mora biti zaustavljen po svaku cenu".

Ocenio je da je upravo ova retorika dovela do pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD.

Kongresmen Majk Kolins je pozvao tužioca okruga Batler da odmah podigne optužnicu protiv Bajdena „za podsticanje na ubistvo".

Kit Self je rekao da svaki Amerikanac treba da bude ogorčen Bajdenovim podstrekavanjem na nasilje protiv Trampa.

Sa sličnim optužbama protiv Bajdena javno su istupili i Loren Bobert, Marša Blekbern, Nik Lalota i Klaudija Teni.

Ocenio je da je upravo ova retorika dovela do pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD!  Kongresmen Majk Kolins je pozvao tužioca okruga Batler da odmah podigne optužnicu protiv Bajdena "za podsticanje na ubistvo". 

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je Tajnoj službi naložio da preduzme neophodne mere kako bi osigurala bezbednost Donalda Trampa kao predsedničkog kandidata i bivšeg šefa države.

- Tramp već dobija povećani nivo bezbednosti. Dao sam nalog Tajnoj službi da mu stavi na raspolaganje sve resurse i zaštitne mere neophodne za njegovu kontinuiranu bezbednost - rekao je Bajden tokom kraćeg govora koji je emitovan na sajtu Bele kuće.

Informer

Istovremeno su sve nadležne službe američke vlaste sinhronizovano počele da "peru" i sebe i samog Bajdena od sumnjičenja da imaju veze sa atentatom na Trampa za vreme njegovog predizbornog mitinga u Batleru, u Pensilvaniji.

Prvo je FBI saopštio: "Osumnjičeni za pokušaj atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa delovao je kao usamljeni vuk. Nema naznaka da je pripadao nekoj ideologiji ili da je imao bilo kakve psihičke probleme".

New York Times, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, objavio je da nema naznaka da je ubica povezan sa "lokalnim ili stranim terorističkim organizacijama ili stranim zemljama".

Washington Post je preneo tvrdnju portparola Pentagona Patrika Rajdera, da osumnjičeni nema nikakve veze sa američkim oružanim snagama i da nije naveden ni u jednoj bazi podataka Ministarstva odbrane.

Čak je i firma u kojoj je osumnjičeni za napad na Trampa Tomas Metju Kruks radio predočila javnosti SAD da on ima „čist dosije".

Međutim, sve ovo nije zaustavilo lavinu koja je očekivano došla sa strane Trampove polovine Amerike. Osam republikanskih kongresmena označilo je Džoa Bajdena krivim za pokušaj ubistva Trampa.