15.07.2024.

18:57

Foto: Reuters

Planeta

Ključa u Americi, Florida odbacila postupak protiv Trampa za nezakonito držanje poverljivih dokumenata!

Sudija Kenon donela je odluku nakon saslušanja na kojem ju je pravni tim bivšeg predsednika pozvao da odustane od optužbi koje je podigao specijalni advokat Džek Smit.

Ova odluka dolazi nakon što je Vrhovni sud saopštio da predsednik ima imunitet za službena dela, prenosi Gardijan.

Trampov tim je tvrdio da je bivši predsednik žrtva selektivnog krivičnog gonjenja i da je na meti demokrata dok pokušava da osvoji drugi mandat u Beloj kući.

U februaru je savezni tužilac rekao da se aktuelni predsednik Džo Bajden neće suočiti sa krivičnom prijavom zbog svesnog držanja poverljivih dokumenata u kancelariji i kod kuće nakon okončanja potpredsedničkog mandata 2017. godine. 

Pod istragom se takođe našao Majk Pens, koji je bio Trampov potpredsednik, ali on nije optužen za čuvanje poverljivih dokumenata u njegovoj kući u Indijani.

Dok su Bajden i Pens sarađivali sa istražiteljima, tužioci su tvrdili da je Tramp planirao da laže i  premeštao dokumente po svom odmaralištu Mar-a-Lago, kako bi sprečio da ih istražitelji pronađu.

Tužioci navode da su se u nekim od tih dokumenata nalazili podaci o nacionalnoj bezbednosti, uključujući kapacitete nuklearnog oružja i potencijalne slabe tačke SAD u slučaju vojnih napada.