15.07.2024.

19:22

Foto: Tanjug/AP/EPA

Planeta

Putin ne želi da prođe kao Tramp, pojačao je svoje obezbeđenje! Šef Kremlja neće dozvoliti da mu život bude ugrožen!

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da su bezbednosne mere oko Putina uvećane i da se preduzima sve da predsednik Rusije bude siguran.

- Bezbednost je, kao što razumete, pojačana iz očiglednih razloga, bez obzira na nedavne incidente - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će biti izmene Putinovih planova o radnim putovanjima i da li će njegovo obezbeđenje biti pojačano s obzirom na događaje u Sjedinjenim Državama.

Očigledni razlozi

Peskov je dodao da je Putinova bezbednost na odgovarajućem nivou.

- Radi se sve što je potrebno, uzimajući u obzir međunarodnu eskalaciju - kazao je Peskov.

Iako on tvrdi da uvećan stepen Putinove bezbednosti nema veze sa pokušajem atentata na Donalda Trampa, analitičari kažu da to nije baš najtačnije.

- Američke službe važe za jedne od najsposobnijih u svetu, a dozvolile su da im neko puca na bivšeg predsednika. Putin ne želi da dođe u takvu situaciju. Ruski predsednik, inače, ima jako obezbeđenje, a zbog sukoba u Ukrajini ono je bilo povećano. Nakon atentata na Trampa ono je dodatno ojačano - kažu analitičari.

Oni podsećaju da je nedavno i slovački premijer Robert Fico bio meta atentata. Proukrajinski aktivista ga je ustrelio sa četiri metka dok je razgovarao sa građanima, ali je Fico, srećom, preživeo.

- Nakon događaja u Evropi i Americi Putin bi bio lud da ne pojača lično obezbeđenje. Svaka ozbiljna država bi to uradila, pretpostavivši da joj je predsednik ugrožen. Stoga ovaj najnoviji potez Kremlja uopšte ne treba da čudi - objašnjavaju stručnjaci.

Efikasna služba

Ruska Predsednička služba bezbednosti (SBP) inače je poznata po svojoj efikasnosti. O njenoj strukturi se ne zna mnogo, ali je u pitanju savezna vladina agencija koja se bavi isključivo zadacima u vezi sa zaštitom predsednika i premijera Rusije, njihovih porodica i rezidencija. 

Pretpostavlja se da služba ima između 2.500 i 3.000 agenata. Njoj pripada i odeljenje za psihološku bezbednost, koje je odgovorno za analizu obaveštajnih podataka o pretnjama po život predsednika. To odeljenje upravlja timom eksperata iz nekoliko obaveštajnih službi, kao što su Federalna služba bezbednosti, Vojna obaveštajna služba i Spoljna obaveštajna služba.

Putin, osim ličnih telohranitelja i još najmanje dva prstena bezbednosti, ima i blindirani automobil "aurus", a u kancelariji u Kremlju i u rezidenciji ima i dodatne bezbednosne sisteme, koji bi trebalo da spreče eventualne napadače da mu naškode.

Informer

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je juče da je spreman da sarađuje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom ako bude pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.
- Ako gospodin Donald Tramp postane predsednik, sarađivaćemo. Ne plašim se toga - rekao je Zelenski nakon neuspelog atentata na Trampa.
On je ocenio da je Republikanska stranka drugačija od Demokratske, čiji je član predsednik SAD Džozef Bajden, ali je dodao i da većina republikanaca podržava Ukrajinu i njen narod.
- Imamo dvostranačku podršku i imamo jake odnose sa američkim političarima koji predstavljaju Republikansku partiju - rekao je Zelenski.