15.07.2024.

22:54

Foto: AP photo

Planeta

Trampov zamenik Džej Di Vens je bivši marinac i ima dva fakulteta! Za Kijev je noćna mora, podržava Izrael, ne voli migrante...

Vens je senator od 2023. godine, bavi se, osim politikom, i biznisom i pisanjem. On je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini i podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa. Rođen je 2. avgusta 1984. godine u Midltaunu u Ohaju.

Služio je kao marinac pre nego što je završio političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo i stekao zvanje doktora prava na Pravnom fakultetu Jejla 2013. godine. Postao je poznat po svojim memoarima iz 2016. godine - "Hillbilly Elegy" koji opisuju njegovo odrastanje u Midltaunu.

Memoari su postali bestseler "Njujork tajmsa" 2016. i 2017. godine i privukli značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine. Memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017. i dobio je  nagradu Audie za dokumentarnu literaturu 2017. godine.

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mesto u Senatu Ohaja 2021. godine i dobio je republikansku nominaciju nakon što ga je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp.  Vens je na opštim izborima pobedio demokratskog kandidata Tima Rajana. 

Bio je ratni dopisnik i tokom rata u Iraku dodeljen je odeljenju za odnose sa javnošću Drugog krila marinaca.

Preselio se u San Francisko gde je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi Mithril Capital između 2016. i 2017. godine.

U januaru 2017. godine Vens je postao saradnik Si-En-En-a (CNN). Vens je investirao u Rumble, kanadsku onlajn video platformu popularnu među političkim desničarima.

Kada je reč o njegovim stavovima, Vens se protivi abortusu i nagovestio je da bi mogao da podrži federalnu zabranu abortusa nakon 15 sedmice trudnoće. 
        
Vens je predložio nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloletnika postala krivično delo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišc´enje sredstava poreskih obveznika za promenu pola maloletnika.

Takođe se zalaže za ograničavanje imigracija.  

Vens je rekao da SAD ne žele da se povuku iz NATO-a, ali da smatra da bi Vašington trebalo da preusmeri fokus na istočnu Aziju, kao i da određene evropske članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za sopstvenu bezbednost.

U braku je sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine i imaju troje dece.