16.07.2024.

12:48

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok i panika u Briselu, stiglo Orbanovo pismo! FT: Znate li šta im je Tramp poručio preko mađarskog premijera?!


List navodi da je Orban u pismu upućenom nakon što je nedavno posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington, gde je razgovarao sa Trampom, napisao da to znači da bi u slučaju pobede Trampa EU trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i počne pregovore sa Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini.

Fajnenešel tajms navodi da je imao uvid u pismo, ali da je Orbanova kancelarija odbila da komentariše, dok Trampov tim za kampanju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

"Ne možemo očekivati mirovnu inicijativu od (Trampa) do izbora. Međutim, sa sigurnošću mogu da kažem da on ubrzo nakon pobede na izborima neće čekati svoju inauguraciju, već će biti spreman da odmah deluje kao mirovni posrednik", istakao je Orban u pismu, dodajući da Tramp "ima detaljne i dobro utemeljene planove za to".

Premijer Mađarske je, prema Fajenšel tajmsu, u pismu takođe naveo da je, na osnovu njegovih nedavnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, opšti utisak bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti". 

Informer

Prema rečima Orbana, to znači da bi EU trebalo da predvidi promenu u politici SAD i da prihvati potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili da preuzme veću odgovornost za finansiranje odbrane Ukrajine.

"Više sam nego uveren da će se u verovatnom ishodu pobede predsednika Trampa, odnos finansijskog tereta između SAD i EU značajno promeniti na štetu EU kada je u pitanju finansijska podrška Ukrajini", stoji u pismu Orbana.

On je poručio liderima EU da se moraju uložiti napori da se smanje tenzije i stvore uslovi za privremeni prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

Nemački Bild takođe je objavio da je Orban uputio pismo Mišelu, navodeći da u pismo, između ostalog,  oziva na razgovore sa Kinom o mirovnoj konferenciji i obnavljanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

Prema Bildu, pismo sadrži deset tačaka.

Politički savetnik mađarskog premijera izjavio je u ponedeljak da je Orban pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i sa planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja.