16.07.2024.

14:22

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Šta će biti sa Ukrajinom ako njega posluša?!


„Prerano je reći koliko će Tramp poslušati Vensov savet ako pobede u novembru. Ali ako to urade, SAD će zauzeti još skeptičniji stav prema Ukrajini nego što je Tramp do sada izrazio“, navodi agencija.

- Tramp će sa Rusijom razgovarati o rešavanju ukrajinske krize, rekao je Vens

Agencija podseća da se on ranije protivio nastavku pomoći Kijevu i insistirao na potrebi za ranim primirjem u Ukrajini.

Ranije na Republičkoj nacionalnoj konvenciji, predsednički kandidat Donald Tramp objavio je da je nominovao senatora iz Ohaja Vensa za potpredsednika ako pobedi na izborima u novembru. Nešto kasnije, konvencija Republikanske stranke predložila je Vensa za ovu funkciju.

Vens ima 39 godina, oženjen i troje dece. Završio je prestižni pravni fakultet na Jejl univerzitetu, a radio je u investicionim fondovima u saradnji sa poznatim republikanskim donatorom i milijarderom Piterom Tilom. Senator je postao u januaru 2023.

Vens je takođe poznat po tome što je opširno govorio o sukobu u Ukrajini, kritikujući višemilionsku vojnu pomoć SAD toj zemlji i pozivajući na pregovore sa Rusijom.

On je rekao da je deklarisani cilj Kijeva o obnavljanju granica iz 1991. nerealan, a rešenje zahteva konsolidaciju ukrajinske neutralnosti i zamrzavanje teritorijalnih sporova.