16.07.2024.

15:40

Foto: EPA

Planeta

NYT objavio udarnu vest! Rusija dobila iznenađujuću ponudu! Kijev shvatio da je kraj, otpor je beznačajan...

„Ukrajina razvija plan za okončanje neprijateljstava putem pregovora“, navodi se u članku.

Na ovakav razvoj događaja, pojašnjava NYT, ukazuju reči ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog o učešću Rusije na drugoj konferenciji o rešavanju sukoba. On je napomenuo da se zalaže za prisustvo predstavnika Moskve na samitu.

Planirano je da pripreme za konferenciju, prema rečima Zelenskog, budu završene do novembra.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je zauzvrat rekao da bi Moskva želela da razume šta je tačno mislio Zelenski.

- Prvi mirovni samit uopšte nije bio mirovni samit, tako da se prvo mora razumeti šta on misli - rekao je Peskov.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Galuzin ranije je naglasio da Moskva ne prihvata ultimatume i da ne namerava da učestvuje u takvim događajima.

Rusija, dodao je on, čuje „prethodnu retoriku u uzaludnoj nadi da će proći kroz apsolutno ćorsokak i ultimatum „formulu Zelenskog“.

Prvi samit o Ukrajini održan je 15-16. juna u letovalištu Burgenštok u okolini Lucerna. Na konferenciji su učestvovali ukupno predstavnici 91 zemlje, kao i Ukrajine. Pozvano je 160 država – Rusija nije bila na listi.

Svrha samita u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije nazvana je pokušaj formiranja antiruske koalicije, postavljanja ultimatuma Rusiji i stvaranja privida globalne podrške „formuli Zelenskog“.