16.07.2024.

18:11

Foto: EPA/Reuters

Planeta

Atentat na Trampa menja sve! Demokrate i Bajden prave novu strategiju za odbranu Bele kuće! Analitičari tvrde, neće im uspeti!

U roku od nekoliko sati posle pucnjave u subotu, Bajdenova kampanja je povukla televizijske spotove i obustavila druge oblike političkih komunikacija, uključujući one kojima je podsećano na presudu u maju u NJujorku kada je Tramp proglašen krivim u vezi sa isplatama novca porno glumici kako bi izbegao seks skandal uoči izbora 2016.

Umesto da verbalno napadaju Trampa narednih dana, Bela kuća i Bajdenova kampanja će se oslanjati na predsednikove ranije osude svih vrsta političkog nasilja, uključujući i oštre kritike „nereda" do kojih je došlo zbog protesta na kampusima zbog sukoba Izraela i Hamasa, navode članovi Bajdenovog izbornog štaba koji su želeli da ostanu anonimni.

Bajdenovi savetnici nadali su se da će smiriti nedavne pozive pojedinih demokrata i drugih da se predsednik povuče i dozvoli drugom kandidatu da predstavlja stranku na izborima 5. novembra.

Želeli su da pojačaju fokus Bajdenovih poruka na na opasnost koja preti američkim demokratskim normama i reproduktivnim pravima, a takođe su planirali da Bajden ukazuje na Trampove lažne tvrednje o tome da je pobedio na izborima 2020.

- Ovo sve menja. I dalje procenjujemo situaciju. Ali iznošenje slučaja protiv Trampa, isticanje kontrasta između njega i Bajedna, sada će biti mnogo teže. Predsednik pokušava da spusti temperaturu - izjavio je jedan zvaničnik kampanje o atentatu na Trampa.

Zvaničnici Bajdenove kampanje kažu da očekuju da će pokušaj ubistva Trampa smanjiti pritisak demokrata u Kongresu da se 81-godišnji Bajden povuče iz trke, usred zabrinutosti o njegovoj mentalnoj i fizičkoj spremnosti za još jedan mandat.

Neke demokrate u Predstavničkom domu i Senatu su javno pozvale Bajdena da se povuče posle slabog nastupa u junskoj debati sa Trampom.

Bajdenova planirana poseta predsedničkoj biblioteci Lindon Džonson u Ostinu u Teksasu, gde bi trebalo da govori o istorijskom zakonu o građanskim pravima koji je potpisao Džonson 1960-ih, i da kritikuje Trampa zbog napada na imigrante i multietničnost Amerike - je otkazana.

Budući da se pucnjava dogodila u Pensilvaniji, jednoj od neopredeljenih država u kojoj je Bajden pobedio Trampa tesnom većinom glasova 2020, incident bi mogao da bude posebno značajan, smatraju neki politički stratezi.

- To ne garantuje da će Tramp osvojiti Pensilvaniju - napisao je republikanski analitičar Frenk Lunc na društvenim mrežama i dodao "dug i težak put za Džoa Bajdena je postao još duži i teži".

Baš kao što je ono što se dogodilo Džordžu Flojdu uticalo na desetine miliona Amerikanaca, napad na Donalda Trampa će imati značajne posledice koje napadač nikada nije planirao."