17.07.2024.

07:10

Foto: Reuters

Planeta

Svet čeka obraćanje Moskve! Zelenski saopštio katastrofalne vesti za Rusiju! Nakon ovog poteza više nema povratka!

- Počeli smo da dobijamo neke pozitivne signale o korišćenju dalekometnih sredstava - rekao je Zelenski.

U junu, savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, izjavio je da dozvola za korišćenje američkog oružja za udare po Rusiji važi za sve teritorije gde neprijateljske snage prelaze granicu Ukrajine. Prvobitno se to odnosilo samo na područja koja se graniče sa Harkovskom oblasti.

Prema saopštenju iz Stejt departmenta, Džo Bajden je takođe dozvolio kijevskom režimu da koristi američko naoružanje za protivbaterejsku borbu s ciljevima na ruskoj teritoriji. Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće, Džon Kirbi, izjavio je da SAD nastavljaju razgovore sa Ukrajinom o ograničenjima na udare američkim oružjem unutar Rusije, ali da dozvola "za udare bilo gde" nije data.

Krajem maja, predsednik Vladimir Putin izjavio je da predstavnici zemalja NATO treba da budu svesni "sa čim se igraju" kada govore o planovima da dozvole Kijevu da raketnim kompleksima, koje su Zapadne zemlje predale OSU, vrši udare po "legitimnim ciljevima" unutar teritorije Rusije. Prema njegovim rečima, Moskva će razmotriti mogućnost prenosa svog oružja u regione odakle mogu da se vrše udari na osetljive objekte država koje snabdevaju Kijev.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, istakao je da zemlje NATO namerno ulaze u novi ciklus tenzija, provocirajući Ukrajinu na nastavak besmislenog rata. Naglasio je da OSU već izvode udare zapadnim raketama po Donbasu i Novorusiji, a moguće povećanje dometa bi bila čista provokacija.