17.07.2024.

08:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Sprema se odmazda za Trampa! Gori Amerika, eksplodiraće svakog časa! Sve službe aktivirane, situacija izmiče kontroli!

Nasilni ekstremisti ili drugi „mogu pokušati dalja ili osvetnička dela nasilja“ kao odgovor na pokušaj atentata na Trampa na mitingu tokom vikenda u Pensilvaniji, navele su agencije u biltenu koji je Politiko dobio.

Nisu navedene specifične mete, ali četvorostrani bilten napominje da su ekstremisti u prošlosti izvodili ili planirali napade protiv „percipiranih političkih ili ideoloških protivnika“, saopštili su DHS i FBI.

"FBI i DHS ostaju zabrinuti zbog potencijala za dalja ili osvetnička dela nasilja nakon ovog napada, posebno s obzirom na to da su pojedinci u nekim internet zajednicama pretili, ohrabrivali ili referisali na dela nasilja kao odgovor na pokušaj atentata", stoji u biltenu.

Upozorenje dolazi usred onoga što su vlasti već utvrdile kao „povećanu pretnju“ okruženju, s obzirom na to da je zemlja duboko podeljena dok republikanci imaju konvenciju za nominacije u Milvokiju, a demokrate pripremaju svoju u Čikagu.

"Ovaj napad potvrđuje našu procenu da su ciljevi povezani s izborima pod povećanom pretnjom od napada ili drugih vrsta ometajućih incidenata", stoji u biltenu.

Pretnje su se proširile širom političkog spektra. Pristalice Trampa su slale pretnje smrću i koverte pune belog praha okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu, čija je kancelarija vodila slučaj isplate tajnog novca protiv bivšeg predsednika.

Drugi su izvršili „swatting“ (opasan i ilegalan čin lažnog prijavljivanja ozbiljnog incidenta kao što su talačka kriza, pucnjava ili bombaška pretnja, s ciljem da se izazove dolazak specijalnih jedinica policije, tzv.

SWAT tim, na adresu nevinog pojedinca) na državnu sekretarku Mejna Šenu Belouz nakon što je utvrdila da Tramp nije podoban za pojavljivanje na primarnom glasačkom listiću te američke savezne države 2024. godine.