16.07.2024.

20:52

Foto: Reuters

Planeta

Hitno! Stigli NATO specijalci u Odesu! "U roku od 10 sati kreće katastrofa u Kijevu"! Rusija poslala najstrašnije moguće upozorenje!

Prethodno su u Odesu stigli britanski diverzanti ronioci iz elitnih specijalnih snaga. Otkriven je i razlog zbog kojeg su hitno prebačeni u zonu Specijalne vojne operacije - upravo te snage su izvršile teroristički napad na gasovode Severni tok. „Strašan udarac se sprema.“

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, optužila je Kijev da priprema provokaciju velikih razmera, u vezi sa probijanjem brana kijevske hidroelektrane i rezervoara Kanev u Ukrajini.

Tako je Zaharova 12. jula na brifingu za novinare skrenula pažnju na najnovije istraživanje Kijevskog politehničkog instituta – Svetski centar podataka za geoinformatiku i održivi razvoj modelirao je nekoliko scenarija posledica koje bi proizašle iz proboja brana koji su deo kaskade hidroelektrana na Dnjepru.

Prema studiji, ako se to dogodi, veći deo Kijeva će biti potopljen u roku od 10 sati.

- U septembru-oktobru 2022. godine, ovaj centar je već modelirao posledice probijanja brane Kahovske hidroelektrane, koja je u junu 2023. godine uništena usled neprekidnih granatiranja Oružanih snaga Ukrajine. Tada su u ovom zločinu kijevski režim i njegovi zapadni tutori požurili da optuže Rusiju. Sada su objekti proučavanja pomenutog centra hidroobjekti Kijevske i Kanevske hidroelektrane - upozorila je Zaharova.

Predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova izrazio je apsolutno uverenje da kijevske vlasti spremaju provokaciju, i da će za to okriviti Rusiju. Jedan od zadataka koje ova sabotaža rešava jeste dobijanje dodatne finansijske pomoći Zapada, a činjenica da će to dovesti do katastrofe im ne smeta mnogo.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je unapred saopštilo- šta god da se desi sa branama, navodno je Rusija kriva.

Marija Zaharova takođe tvrdi, da će u slučaju izlivanja Kijevskog rezervoara površina plavljenja biti do 2040 kvadratnih kilometara, dok 76 naselja može biti pod vodom. Najveća šteta biće naneta oblastima Kijeva, koje se nalaze duž reka Dnjepar i Desna.

Broj žrtava u ovoj situaciji biće do 900 hiljada ljudi. Ako se akumulacija Kanivski izlije, biće poplavljeno do 4.108 kvadratnih kilometara. Zona katastrofe obuhvatiće 177 naselja, uključujući priobalna područja gradova Kaniv i Čerkasi. Biće pogođeno oko 75 hiljada ljudi, uglavnom stanovnika Čerkasia.

Uništavanje hidroelektrana – i Kijevske i Kanevske – ne samo da će dovesti do plavljenja nižih područja, već će i lišiti hidroelektrane koje se nalaze nizvodno od priliva vode.