16.07.2024.

21:43

Foto: Reuters

Planeta

To što su hteli da ga ubiju je nebitno! Tramp ima minimalnu prednost nad Bajdenom, tvrde Rojters i Ipsos!

Ovakvi rezultati istraživanja ukazuju da pokušaj atentata na Trampa nije izazvao značajniji pomak u stavovima birača, prenosi Rojters.

Međutim, nakon pokušaja atentata na Trampa, Amerikanci su izrazili strahovanje da situacija u SAD izmiče kontroli i da bi izbori 5. novembra mogli izazvati više političkog nasilja.

Čak 80 odsto birača,  sličan broj i među demokratama i republikanacima, saglasilo se sa tvrdnjom da "situacija u zemlji izmiče kontroli".

Istovremeno 84 odsto birača u istraživanju izrazilo je zabrinutost da će ekstremisti izvršiti akte nasilja nakon izbora, što je porast u odnosu na rezultate istraživanja Rojtersa i Ipsosa sprovedenog u maju, koje je pokazalo da 74 odsto birača ima tu bojazan.

Strahovi od političkog nasilja postali su izraženiji u Americi nakon što su hiljade Trampovih pristalica napale Kapitol hil 6. januara 2021. godine, pokušavajući da ospore Trampov izborni poraz u korist Bajdena.

Pucnjava i pokušaj atentata na Trampa u Pensilvaniji podsetili su na turbulentna politička vremena tokom 60-ih godina prošlog veka i ubistvo demokratskog predsednika Džona F. Kenedija 1963. godine, nakon čega je 1968. godine ubijen i njegov brat, demokratski predsednički kandidat Robert F. Kenedi.

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa koje je sprovedeno onlajn, obuhvatilo je 1.202 odrasle osobe širom SAD, uključujući 992 registrovana birača.