Autor: Informer.rs

17.07.2024.

11:45

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Teheran odbacio optužbe za atentat na Trampa! Iran pokreće tužbu protiv Amerike!

Pozivajući se na izvore, Si-En-En je u utorak izvestio da su američke vlasti dobile informacije o navodnoj zaveri Teherana da ubije Trampa, što je navelo Tajnu službu da pojača bezbednost oko bivšeg predsednika.

Ovo nije sprečilo napadača, kasnije identifikovanog kao Tomas Metju Kruks (20), da otvori vatru na Trampa na mitingu u Pensilvaniji u subotu.

Republikanac je za dlaku preživeo pokušaj atentata, u kojem je jedan čovek ubijen, a dvojica su povređena.

Napadača je ubio Trampov bezbednosni tim.

Izvori Si-En-En-a su naglasili da nema indicija da je Kruks na bilo koji način povezan sa navodnom iranskom zaverom.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani odbacio izveštaj, rekavši da Teheran „snažno odbacuje bilo kakvu umešanost u nedavni oružani napad na Trampa ili tvrdnje o nameri Irana za takvu akciju“ i dodajući da smatra da „takve optužbe imaju zlonamerni politički motiv i cilj“.

Informer

 

Kanani je istovremeno izjavio da je Iran „odlučan da pokrene sudski postupak protiv Trampa zbog njegove direktne uloge u zločinu ubistva generala Kasema Sulejmanija” 2020.

Sulejmani je bio komandant snaga Kuds, odeljenja elitne islamske revolucionarne Gardijski korpus odgovoran za izvođenje tajnih operacija.

Dok je bio na funkciji, Tramp je insistirao na tome da je naredio da se Sulejmani ubije jer je „kuvao neposredne i zlokobne napade na američke diplomate i vojno osoblje“.

Udar na višeg iranskog komandanta naglo je eskalirao ionako napete odnose između Vašingtona i Teherana, pri čemu je ovaj napad označio kao "čin međunarodnog terorizma" i obećao osvetu.

Informer

 

Tramp je dugo bio poznat po svom jastrebskom stavu prema Iranu, koji je predvodio jednostrano povlačenje Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom i nekoliko svetskih sila 2018. godine, tvrdeći da taj značajan sporazum nije učinio dovoljno da spreči Iran da dobije atomsko oružje.

Teheran je tvrdio da ne želi da proizvodi nuklearno oružje, insistirajući da mu je nuklearna energija potrebna u miroljubive svrhe.