Autor: Informer.rs

17.07.2024.

13:35

Foto: EPA

Planeta

Orban odbrusio briselskoj eliti! Nećete nas ucenjivati, želimo samo mir!

Budimpešta je već navikla da se nosi sa pritiscima iz Brisela, rekao je Sijarto za RT tokom posete Moskvi u utorak.

- Toliko je očigledno da su proratni političari EU nezadovoljni onim što smo radili jer ne žele mir, oni žele da se ovaj rat nastavi.

Njih nije briga za eskalaciju, ali mi brinemo“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova je istakao da je Mađarska „navikla na takve napade... takav pritisak” iz Brisela.

- Tako da ćemo nastaviti našu mirovnu misiju... Radićemo u korist mirnog rešenja” sukoba između Rusije i Ukrajine jer je to u nacionalnom interesu Mađarske - dodao je on.

U odvojenom komentaru za RIA Novosti, Sijarto je rekao da je EU „pretila da će nas bojkotovati... pretila da će nas ignorisati“, ali je ovaj pritisak učinio Budimpeštu još željnijom da nastavi sa svojim mirovnim naporima.

Mađarski ministar spoljnih poslova je dodao da su oni patriotska vlada koja nije mejnstrim, pod finansijskim su sankcijama EU.

Informer

 

Tako da ne vidim kako mogu da nam prete više nego što to već čine - rekao je Sijarto.

Brisel je poslednjih godina zadržao milijarde kohezionih fondova Mađarske, navodeći kao razlog zabrinutost zbog vladavine prava i zaštite ljudskih prava u zemlji.

Evropska komisija je u decembru deblokirala 10,2 milijarde evra za Budimpeštu, ali je 21 milijarda evra još uvek zamrznuta.

Za razliku od većine zemalja članica EU, Mađarska je odbila da isporuči oružje Ukrajini, kritikovala je sankcije bloka Moskvi i pozvala na diplomatsko rešenje sukoba.

Orban je krenuo u svoju mirovnu misiju početkom jula čim je Budimpešta preuzela polugodišnje rotirajuće predsedavanje Evropskim savetom.

Informer

 

On je već posetio Ukrajinu, Rusiju, Kinu i sastao se sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom u SAD.

Njegov plan navodno uključuje ustupke Moskvi u vezi sa širenjem NATO-a u Evropi, što je Rusija navela kao jedan od ključnih razloga za pokretanje svoje vojne operacije u februaru 2022.

Kada je mađarski premijer stigao u Moskvu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je insistirao da je reč o bilateralnoj poseti i da Orban „ne predstavlja EU ni u kom obliku“.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je kasnije nazvao mirovnu misiju „problemom“ i opisao Orbanovu diplomatiju kao „neprihvatljivu“.