Autor: Informer.rs

17.07.2024.

14:57

Foto: Reuters

Planeta

Priznali poraz! Ukrajinci na izmaku snaga! Izgubili sve što su zauzeli!

Istovremeno, ukrajinski portal Dip Stejt tvrdi da su u Njujorku ukrajinske oružane snage navodno uspele da potisnu rusku vojsku u rejonu Zavodske ulice u severnom delu sela.

Zauzvrat, ruski izvori navode da ruske oružane snage na avdejevskom pravcu polako ali sigurno uništavaju ukrajinsku odbranu na širokom frontu.

Centralni deo sela Novoselovka Pervoj je stavljen pod rusku kontrolu.

Aktivne borbe se vode u oblasti Evgenijevke, sela Progres, Vozdviženkae, Novoaleksandrovkae, Karlovke, Jasnobrodovke i Umanskje. Svuda inicijativa pripada ruskim borcima.

Na Toreckom pravcu, Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivu u oblasti mikrookruga Družba aglomeracije Toreck, realizujući zadatak izravnavanjasevernog boka nakon proboja na stanici Magdalinovka u pravcu odlagališta otpada, Severnaja rudnik.

Informer

 

Kako je ranije navođeno, ruske snage su tokom aktivnih operacija odsekle takozvanu južnu izbočinu u ataru istoimenog sela. Ukrajinska vojska je primorana da se povuče u Toreck.

Ruski izvori navode da su u mikrookrugu Železnoje ruske jedinice zauzele rudnik Južna i da se kreću železničkim prugama duž ulica Majskaja i Školna.

Cilj je deponija rudnika Artem. Kontrola nad ovom dominantnom kotom omogućiće ruskim borcima da preseku put između Nelepovke i Zabalke, koji povezuje Njujork sa južnim predgrađem Torecka.

Ukrajinski izvori izveštavaju da su Oružane snage Ukrajine konačno napustile mostobran u rejonu sela Krinki na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinska vojska se ovde iskrcala tokom prošlogodišnje letnje „protivofanzive“ i donedavno je, po cenu ogromnih gubitaka, držala malo područje, uključujući i najbliža ostrva.

Informer

Istovremeno, Dip Stejt piše o odlasku iz Krinkija pozivajući se na anonimni izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine, dok je istovremeno ogorčen što zvaničnici u Kijevu ćute o ovom pitanju.

Ministarstvo odbrane Rusije je sredinom maja saopštilo da su Oružane snage Rusije zauzele Rabotino.

Sama ukrajinska vojska je krajem maja i početkom juna na društvenim mrežama pisala da su ukrajinske oružane snage napustile Krinki, ali je Generalštab to zvanično demantovao.

Tek juče se u ukrajinskim medijima pojavila informacija da su ukrajinske Oružane snage odavno odsutne iz ovog sela na levoj obali Dnjepra.

Gubitak Verbovoja, Rabotina i Krinkija znači da je ukrajinska armija izgubila sve što je vratila tokom prošlogodišnje protivofanzive.