17.07.2024.

18:50

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Zelenski jasan, Tramp neće prodati Ukrajinu, republikanci nisu na strani Putina! Lider Kijeva ismeva nade i želje Moskve!

- Imamo jake odnose sa republikanskom stranom Kongresa i američkom političkom klasom  - rekao je ukrajinski lider tokom konferencije za novinare u ponedeljak, upitan o predizbornoj kampanji u SAD.

On je ukazao na svoje sastanke sa članovima Republikanske partije prošle nedelje, kada je otputovao u SAD da potpiše Ukrajinski sporazum - multinacionalno obećanje o dugoročnoj podršci Kijevu protiv Moskve. Republikanci „poštuju Ukrajinu, narod Ukrajine, naše vojnike i mene", izjavio je on.

- Ako gospodin Donald Tramp postane predsednik, radićemo sa njim. Ne plašim se toga - jasan je Zelenski.

Zelenski je pomenuo pomoć od 40 milijardi dolara koju su SAD i saveznici obećali Ukrajini prošle nedelje i sugerisao da bi Tramp bio srećan zbog aranžmana, jer će tri četvrtine novca doći iz Evrope, a ne iz SAD.

Na pitanje kako bi mogao da se nosi sa potencijalnim pritiskom Trampa da traži mir sa Rusijom, on je odgovorio: „Ne gurajte se, osim ako niste gurnuti".

Tramp je u više navrata tvrdio da bi mogao da okonča sukob u Ukrajini „za 24 sata" ako bude ponovo izabran. On je takođe kritikovao NATO, tvrdeći da evropske nacije koriste vojni blok da iskoriste zaštitu SAD, a da pritom ne plate svoj deo troškova.

U potezu koji se smatra lošim znakom za Ukrajinu, Tramp je izabrao senatora iz Ohaja Džej Di Vensa za svog potpredsednika - otvorenog kritičara pomoći Kijevu.

U različitim prilikama, političar je Ukrajinu nazvao „funkcionalno uništenom", izjavio je da je cilj pobede nad Rusijom na bojnom polju „apsurdan" i obrušio se na Zelenskog jer je „držao lekcije" Amerikancima i „zahtevao" više dolara poreskih obveznika. 

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.