17.07.2024.

19:24

Foto: EPA

Planeta

Nemci su ugasili, oni koji ne budu znali da pravilno oslove pripadnike svih 60 polova čeka kazna od 10 hiljada evra!

Za „misgendering" (upotrebu zamenica koje ne odgovaraju nečijem rodnom identitetu) preti kazna do deset hiljada evra.

Nemački zvaničnici uveravaju: novčana kazna će biti izrečena samo ako je „osoba namerno povređena kao rezultat otkrivanja njenog pola upotrebom odgovarajuće zamenice".

Nasuprot tome, aktivisti nameravaju da novi zakon tumače u svoju korist. Situaciju komplikuje činjenica da sada ne postoje dva tradicionalna pola, već mnogi. Još 2014. godine, Fejsbuk je ponudio mogućnost izbora između 60 različitih polova.

Od tada se njihov broj samo povećavao.

Nemcima više nisu dovoljne tri lične zamenice: „on", „ona" i „ono". Na društvenim mrežama odavno je uobičajeno da u svom profilu naznačite zamenicu kojom vas treba oslovljavati. Do sada, Zakon o samoopredeljenju ne zahteva od bilo koga da koristi „neoprononime" (novoizmišljene lične zamenice u trećem licu) kao što su dey ili xier. Međutim, sve se može promeniti.

Zahvaljujući novom zakonu, može se pretpostaviti da bi u budućnosti sve vrste pogrešne oznake pola pojedinca mogle postati osnov za sudske postupke. A da bi se takvi slučajevi isključili, neophodno je poznavati sve „tačne termine".

Ako ne želite da slučajno napravite pogrešan izbor zamenice, trebalo bi da savladate ceo taj katalog, savetuje Nemcima Die Welt.