17.07.2024.

20:24

Foto: Reuters

Planeta

Zelenski i Sirski povukli potez posle kojeg će, ili Rusi biti potučeni do nogu, ili će Kijev kapitulirati! Kreće ključna bitka u Ukrajini!

Prema nekim izvorima, u ove jedinice spadaju 60., 61., 150., 152., 153. i 154. odvojena mehanizovana brigada, 3. tenkovska brigada i 155., 156., 157., 158. i 159. brigada pešadije. Naravno, pominjani su i neki pojedinačni pešadijski bataljoni.

Nimalo naivno

Kijev je saopštio da nisu sve navedene jedinice opremljene potpunom opremom jer se ukrajinska vojska i dalje suočava sa nedostatkom specifičnog naoružanja.

- Imamo nenaoružane brigade. Imamo rezerve. Imamo 14 brigada koje nemaju potrebno naoružanje, čekamo ih, ali nažalost još nisu stigle, požalio se Zelenski u intervjuu i dodao da će novopečeni vojnici „krenuti u misije protivudara čim njihovo oružje stigne".

Ruski vojni stručnjaci procenjuju da će ukrajinske rezervne brigade, čim dobiju neophodno naoružanje, a ne zna se tačno kada, polako ući u bitku na severoistoku Ukrajine, tačnije u oblasti Harkov.

To je ujedno i front na kome je ruska vojska poslednjih meseci postigla najvažnije uspehe, te rasula ukrajinsku odbranu sa zaporoškog dela fronta.

- Ruska vojska razume koliko ozbiljno Ukrajinci shvataju predstojeći kontranapad na Harkov, zbog čega se Kremlj sprema za strašnu bitku na ovom sektoru fronta, objavio je poznati ruski sajt.

Ruski kolumnista je dodao da će Ukrajinci pokušati da opkole i zarobe ruske trupe koje se bore u naselju Volčansk u Harkovu, međutim, ruski vojnici će pružiti otpor i kao rezultat toga će izbiti sukobi bez presedana.

Ruska vojska neće razvijati ofanzivu na Harkov u bliskoj budućnosti, jer je napad na milionski grad prepun ogromnih gubitaka, izjavio ruski vojni novinar Aleksandar Koc. Po njegovom mišljenju, Oružane snage Rusije će najverovatnije pokušati da opkole grad, ali će to zahtevati stvaranje takozvane sanitarne zone za sam Harkov.

-U bliskoj budućnosti teško da vredi govoriti o bilo kakvom napretku u sanitarnoj zoni. Što se tiče Harkova, ovo je veoma složena priča, to je grad od milion stanovnika. Vidite kako zauzimamo manje gradove - Avdijevku, Bahmut, Toreck, Časov Jar, Krasnogorovku, vidimo kako se tamo vode borbe, izjavio je novinar.

On je priznao da ne može da zamisli kako bi ruska vojska sada mogla da zauzme Harkov. Prema njegovim rečima, pre je reč o okolini metropole.

-Da budem iskren, ne znam kako da uzmemo Harkov u takvim uslovima. Tačnije, može doći do potpunog opkoljavanja i prekida logistike, ali sanitarna zona je stvar koja implicira da tu neće biti ništa. Jer ako tamo ostanu civili, onda će neprijatelj, povlačeći se na zapad, pucati na njih, naglasio je Kots.

Harkov je ključ

On je izrazio mišljenje da će Harkov, u svakom slučaju, postati ruski grad, kako bi se osigurala bezbednost u kojoj će neprijatelj morati da bude potisnut na granice Evropske unije.
 
- U svakom slučaju, ovo će postati ruska teritorija. A za novu rusku teritoriju biće potrebna nova sanitarna zona i na kraju opet dolazimo do razgovora da neprijatelja treba premestiti na poljsku granicu, ali to je veoma daleka perspektiva, izjavio je vojni dopisnik.

Podsetimo, Oružane snage Rusije su 10. maja ove godine pokrenule ofanzivu u oblasti Harkov. Za nekoliko nedelja zauzeli su nešto više od deset naselja. Nakon što je komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila rezerve, izbile su žestoke borbe za mali grad Volčansk (Vovčansk).

Zaporoški pravac predstavlja potencijalnu opasnost za Oružane snage Ukrajine, jer ovde taktički uspesi ruske vojske prete da prerastu u strateške, izjavio je ukrajinski politikolog Ruslan Bortnik.

Prema njegovim rečima, likvidacija Rabotinskog ispupčenja otvara izglede da Oružane snage Rusije napadnu iza ukrajinske grupe u Donbasu.

Oko Orehova i u pravcu Zaporožja razvija se veoma opasna, za mene, strateški opasna situacija. Ovo je najverovatniji pravac mogućeg udara ruske vojske, naglasio je stručnjak.

On je pojasnio da će sada, udarom iz područja naselja Kamiševaha, ruska vojska moći da razvije napad direktno na Zaporožje.

Pored toga, nedavni uspeh Oružanih snaga Rusije u eliminisanju Rabotinskog isturenog dela, koji su ukrajinske trupe zauzele kao rezultat prošlogodišnje kontraofanzive, može doći u ozbiljne probleme za grupu Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Posle likvidacije Rabotinskog ispupčenja, udar u pravcu Orehova izgleda veoma opasno.

- Situacija oko Guljajpolja je takođe veoma opasna. Ukoliko prođe za rukom Rusima pokušaj da se zauzme Guljajpolje, te Moskva dobije uporište, onda se javlja mogućnost ofanzive od Guljajpolja u pozadinu ukrajinske vojske koja sada brani region Donjecka, objasnio je Bortnik.

Napomenimo da je ruska vojska nedavno zauzela naselja Staromajorskoje i Urožajnoje, koja se nalaze na granici Donjecke i Zaporoške oblasti. Sada se čini da ruske trupe izvode ofanzivne operacije na gotovo svim pravcima sukoba u Ukrajini.