18.07.2024.

06:15

Foto: Reuters

Planeta

Trampa je atentat digao u "nebo"! Bajden neće da se povuče, demokrate u panici, izgubiće i Belu kuću i Kongres!

Trampovo ranjavanje na predizbornom skupu u Batleru izazvalo je spekulacije da demokrate neće nastaviti da vrše pritisak na svog predsedničkog kandidata jer je u američkoj politici dovoljno haosa. Osim toga, javna je tajna da su mnoge demokrate rezignirane - misle da nema šanse da njihov kandidat, ko god da je, pobedi Trampa.

Iza kulisa

Međutim, nekoliko dana kasnije, čini se da pritisak na predsednika ne jenjava. Javni pozivi su utihnuli, ali privatni napori se nastavljaju, piše CNN pozivajući se na više stranačkih izvora. 

Bajden navodno dobija izveštaje uvaženog istraživača javnog mnjenja Stenlija Grinberga, prema kojima je na putu da izgubi izbore i, što je još veća katastrofa za mnoge demokrate, da će demokrate izgubiti ogroman broj mesta u Kongresu.

- Mogli bismo izgubiti sve, ovo je katastrofa. 

Ovako rezultate projekcija opisuju demokrate koje je intervjuisao Si-En-En. Projekcije redovno stižu na adresu Bajdenovih najbližih savetnika kako im ne bi promakla dubina provalije sa kojom se stranka suočava.

Neki članovi Kongresa su nastavili da privatno lobiraju, rekli su izvori za CNN. Bajdenovi savetnici su upozoreni da bi ostanak u trci mogao uništiti Bajdenovo nasleđe ne samo gubitkom Bele kuće, već i gubitkom sada demokratskog Senata.

Nepokolebljiv 

Jedan demokratski poslanik rekao je za CNN da Bajdenovi savetnici razumeju problem, ali veruju da se situacija može preokrenuti. Osim toga, čini se da je predsednik nepokolebljiv u svom uverenju da može uspeti. U intervjuu za NBC Nevs u ponedeljak, Bajden je ponovio da ostaje u trci.

U intervjuu za En-Bi-Si, Bajden je ponovio da je vreme da prestane da priča o njegovom povlačenju. On je rekao i da je pogrešio kada je u razgovoru sa donatorima rekao da treba da se „nišani Trampa", ali je istakao da njegov protivnik gaji mnogo zapaljiviji ton.

- Nisam ja taj koji je rekao da će biti diktator od prvog dana na funkciji - rekao je Bajden i dodao da je Tramp zapretio „krvoprolićem" ako ne pobedi u novembru.