18.07.2024.

16:41

Foto: EPA

Planeta

Bajdenova žena Džil postavila šeficu tajne službe! Šok saznanja nakon bezbednosnog fijaska na Trampovom skupu

Čitlova je druga žena na čelu predsedničke agencije za bezbednost, a na tu funkciju je postavljena potvrdom Senata u avgustu 2022, nakon trogodišnjeg boravka na mestu višeg direktora globalne bezbednosti u kompaniji "Pepsiko". Pre toga, ona je 27 godina služila u tajnoj službi, počevši od administracije predsednika Bila Klintona.

Četiri izvora bliska porodici predsednika Bajdena, uključujući i ljude koji su komunicirali sa Čitlovom tokom Obamine administracije, rekli su da je ona bila ljubimica Džil Bajden, čiji je muž tada bio potpredsednik SAD. Voleli su je i tadašnji saradnici Džil Bajden, uključujući i njenog najvišeg savetnika Entonija Bernala.

- Čitlova je bila zadužena za tadašnju drugu damu SAD Džil Bajden, a Entoni se zalagao za nju - rekao je insajder iz Demokratske partije, dodavši da Entoni Bernal nema iskustva u oblasti nacionalne bezbednosti ili u sprovođenju zakona, te da ne bi trebalo da utiče na izbor direktora tajne službe.

Drugi izvor je dodao da je, u vreme kad je Čitlova razmatrana za direktora tajne službe, čuo da ju je Bernal progurao kao opciju.

Inače, očekuje se da će Čitlova pred članovima Kongresa morati da objasni kako je naoružani napadač Tomas Metju Kruks (20) uspeo da se popne na krov oko 140 metara od Trampove lokacije na mitingu u Batleru u Pensilvaniji i da odande ispali hice na bivšeg predsednika, ranivši njega i još dvojicu i ubivši jednog učesnika mitinga. Takođe se očekuje da će se direktorka tajne službe pojaviti sledećeg ponedeljka na javnoj raspravi nadzornog odbora Predstavničkog doma Kongresa zbog propusta koji su napravljeni.