Autor: Informer.rs

18.07.2024.

16:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Uhvatili špijuna! Potvrđeno da je američki novinar nadzirao Moskvu!

Reporter Volstrit džurnala Gerškovič uhapšen je u Jekaterinburgu u martu 2023. dok je pokušavao da prikupi poverljive informacije o vojnom objektu, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

- Imamo nepobitne dokaze da je Gerškovič bio umešan u špijunažu - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku u sredu, tokom posete SAD u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

Lavrov je napomenuo da su ruske i američke obaveštajne agencije u kontaktu u vezi sa potencijalnom razmenom zatvorenika, prema sporazumu između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena koji je uspostavljen pre juna 2021.

- Ta tema ne voli žurbe - rekao je Lavrov i dodao da „Amerikanci to povremeno bacaju u javni prostor, što ne pomaže“.

Uprkos tome, on je naglasio da su dve zemlje u kontaktu po tom pitanju i da „cela ova stvar nije nikakav napad na novinarstvo“.

Informer

 

Gerškovič je zvanično optužen na ruskom sudu prošlog meseca.

Optužen je da je delovao u ime stranih obaveštajnih službi kada je pokušao da prikupi poverljive informacije o Uralvagonzavodu, velikom ruskom proizvođaču tenkova i oklopnih vozila, u Jekaterinburgu.

Vall Strit Džurnal i Geršekovič su negirali optužbe, tvrdeći da je on nezakonito zadržan.

Amerikanac je prikupljao „tajno poverljive informacije“ i bio je „uhvaćen na delu“, rekao je Putin novinaru Takeru Karlsonu u intervjuu u februaru.

Putin je dodao da je Moskva otvorena za zamenu Gerškoviča, navodeći prethodne uspešne pregovore između obaveštajnih službi ovih zemalja i napominjući da SAD i njeni saveznici imaju više zatvorenih Rusa koji bi mogli biti ponuđeni u zamenu.

Krajem prošle godine, SAD i Rusija izvršile su razmenu zatvorenika visokog profila, zamenivši ruskog biznismena Viktora Buta za žensku košarkašku zvezdu Britni Griner.

But je bio zatvoren u SAD zbog optužbi za držanje oružja, što je on negirao, dok je Griner služio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za drogu nakon što je ulje kanabisa pronađeno u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu.