Autor: Informer.rs

18.07.2024.

18:05

Foto: Shutterstock/Reuters/printscreen

Planeta

(FOTO) Objavljeni poražavajući rezultati! Ne sramimo se, ovo je pitanje života! Ukrajinska vojska ostaje bez pešadije!

U međuvremenu, nove ankete i statistički podaci objavljeni ove nedelje otkrivaju da podrška izbegavačima regrutacije raste širom Ukrajine, posebno u njenim zapadnim regionima.

Samo u noći 16. jula, usled talasa napada usmerenih na službena i lična vozila zaposlenih u teritorijalnom regrutnom centru u Odesi, pet automobila je izgorelo do temelja.

Slični incidenti prijavljeni su u Vinici, Rovnu, Dnjepropetrovsku i Harkovu iste noći.

Sledeće noći u Odesi su spaljena još dva automobila, a nedeljni ukupan broj se približio desetak.

Kazne za izbegavanje mobilizacije su stroge.

Ranije ovog meseca, Kijevski okružni sud u Harkovu osudio je čoveka sa smetnjama u razvoju na tri godine zatvora jer je odbio da primi poziv nakon što ga je lekarska komisija ocenila sposobnim za službu.

Drugi muškarci se hvataju na ulicama, trpaju u kombije, tuku i vansudski zatvaraju dok se ne podvrgnu regrutaciji, dokumentovani su izveštaji.

Ukrajinci takođe moraju da brinu o astronomskim nivoima korupcije u kancelarijama za zapošljavanje, gde je primanje mita postalo norma, a ne izuzetak.

Nedostatak u stopama zapošljavanja koji je rezultat otpuštanja bogatijih Ukrajinaca neizbežno je nadoknađen siromašnijim slojevima društva.

Ukrajinci na zapadu zemlje najviše izbegavaju mobilizaciju

Nespremnost za borbu paralisala je veliki deo zemlje, uključujući – možda začudo, njene najzapadnije, antiruske i proevropske regione.

Prošle nedelje, ukrajinski mediji su otkrili, pozivajući se na zvanične vladine podatke, da su registrske službe od februara 2022. podnele izveštaje o preko 417.000 izbegavača regrutacije (njih 316.100 između 2023. i 2024.), pri čemu je zapadna Ukrajina svetlila jarko crvenom bojom na mapi među brojevima onih koji su izbegli regrutovanje. uprkos tome što su daleko ređe naseljeni od centra i istoka zemlje.

Brojke pokazuju, na primer, da, dok se izbegavanje regruta u istočnim, centralnim i južnim delovima zemlje kreće od samo 200 ljudi u oblastima Hersona pod kontrolom Ukrajine, 4.500 u Harkovu i 14.300 u Kijevu, u zapadnim oblastima, što obuhvataju regione kao što su Lavov, Zakarpatje, Ivano-Frankovsk, Rovno i Hmeljnicki, ukupno oko 334.200 muškaraca.

Informer

 

"Nije sramota nego pitanje života"

Konačno, šok anketa Centra Razumkov, koji se generalno smatra jednim od najuglednijih istraživačkih centara za javnu politiku u Ukrajini, otkrila je da ogromnih 46% Ukrajinaca ne smatra „sramnim“ izbegavanje mobilizacije , dok 29,1% kaže da je to sramotno , a 24,8% kojima je teško odgovoriti.

Među ispitanicima od 18-29 godina, 50% je reklo da to nije sramota.

Ista anketa je takođe pokazala da 44% ispitanika misli da je došlo vreme za mirovne pregovore sa Rusijom, 35% protiv te ideje, a 21% neodlučno.