18.07.2024.

21:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Odgovor Rusije na NATO brodove u Crnom moru biće brutalan! Moskva jasna, neće trpeti pretnje Alijasne, a još manje Kijeva!

Moskva je takođe podsetila da vojna flota necrnomorskih zemalja, prema međunarodnoj konvenciji, ne može slobodno da uplovi u ovo vodeno područje. U Kijevu, pak, govore o planovima da Ukrajina postane "velika pomorska sila".

Rusija neće ignorisati "koncentrisano prisustvo" brodova NATO- a u Crnom moru i braniće se, rekao je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov .

- Naravno, ovo predstavlja, posebno u trenutnoj situaciji, dodatne pretnje Rusiji s obzirom na direktnu umešanost država NATO u sukob oko Ukrajine. Naravno, Rusija će preduzeti sve neophodne mere da obezbedi sopstvenu bezbednost - upozorio je Peskov.

On je podsetio da je prisustvo država u Crnom moru "prilično strogo regulisano" Konvencijom iz Montrea. Usklađenost sa konvencijom prati Turska (članica NATO-a). Prema rečima Peskova, Istanbul "sasvim jasno" ispunjava svoje funkcije.

Pored Turske, crnomorske zemlje NATO-a su Bugarska i Rumunija . Rusija ovu činjenicu posebno uzima u obzir i uzima u obzir moguće pretnje, primetio je Peskov. Prethodno je takođe obećao da Crno more nikada neće postati "NATO more".

Kremlja je ovako žestoko odgovorio na strategiju koja predviđa stalno prisustvo NATO-a u Crnom moru i zajedničke pomorske vežbe Oružanih snaga Ukrajine i alijanse, što je 17. jula najavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski! 

Crnomorske vežbe se pominju u novoj strategiji pomorske bezbednosti Ukrajine. Među zadacima su izvođenje manevara, obezbeđivanje stalnog prisustva NATO snaga u Crnom moru". Svrha dokumenta je "da se obezbedi spremnost, sveobuhvatno i efikasno sprečavanje i odgovor na pretnje po pomorsku bezbednost Ukrajine koje nastaju u obalnim područjima, u njenim pomorskim prostorima".

Kao rezultat sukoba sa Rusijom, Ukrajina je u međuvremenu potpuno izgubila pristup Azovskom moru. Imala je izlaz na more preko juga Zaporoške oblasti i dela Hersonske oblasti, koju je ruska vojska zauzela u proleće 2022. godine.

Strategija Ukrajine, koja podrazumeva povratak Azovskog mora, je ludost, kaže vojni ekspert, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov .

- To su samo fantazije u kancelariji Zelenskog. Azovsko more je unutrašnje more Rusije. Ukrajinsko rukovodstvo nastavlja da razmišlja drugačije, zbog čega na papiru iznosi glupe ideje. Ali to ne menja situaciju -  rekao je on.

Sivkov isto kaže i za prisustvo NATO u Crnom moru. Ekspert je primetio da američki i britanski brodovi neće moći da ostanu u Crnom moru, ma koliko to Ukrajina želela .

- U najmanju ruku, jer im Turska neće dozvoliti da prođu Bosfor i Dardanele. Osim toga, sumnjam da će i same zemlje alijanse preduzeti takav korak. Pojava NATO brodova u Crnom moru predstavlja ozbiljnu pretnju, pre svega, upravo tim brodovima. Stoga se postavlja razumno pitanje: zašto bi alijansa tamo slala snage? Da bi udovoljio Zelenskom? To je smešno - oglasio se Sivkov.

Što se tiče Crnog mora, Rusija i dalje ima Krim, a Ukrajina ima tako važnu luku kao što je Odesa. Moskva mora da preuzme kontrolu nad celom crnomorskom obalom Ukrajine kako bi ojačala opoziciju Sjedinjenim Državama, kaže Jaroslav Ivančenko, predsednik Izvršnog komiteta Crnomorskog udruženja za međunarodnu saradnju.

- Dokument treba da se zasniva na istorijskom iskustvu ruskog prisustva u crnomorsko-balkanskom regionu i da bude aktivne, ofanzivne prirode - rekao je on.

U SAD takođe govore o značaju Crnog mora za Ameriku. 

- Crno more je sada postalo zona sukoba, ratna zona koja je važna za NATO koliko i Zapadna Ukrajina - rekao je bivši stalni predstavnik SAD pri NATO-u Ivo Dalder .