18.07.2024.

20:46

Foto: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Planeta

Demokrate odložile nominaciju Bajdena za predsednika SAD! Znači li ovo da je Džo već bivši?!

Čak i bivši predsednik i jedan od lidera "demokrata" Barak Obama sumnja u Bajdenov reizbor. Neki izvori kažu da bi se Bajden narednih dana mogao povući iz trke.

Prema Njujork Tajmsu, Bajdenove pristalice i dalje nastavljaju da rade sa delegatima na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji kako bi dobili njihovu podršku za sudar sa Trampom. Navodno, većina delegata i dalje glasa za Bajdena, ali sve je više onih koji izražavaju pesimizam u pogledu njegovih šansi na iyborima u Novembru. Oni navode da je Bajdenov rejting u padu i slab javni učinak.

Uprkos insistiranju Bajdenove kampanje da se sve odvija normalno, sam predsednik je navodno poslednjih dana postao prijemčiviji za argumente zašto bi trebalo da odustane od svoje kandidature za reizbor.

Kako piše Vašington Post, pozivajući se na više izvora, i bivši predsednik SAD Barak Obama je poslednjih dana rekao saveznicima da su Bajdenove šanse za pobedu značajno smanjene i da treba da "ozbiljno razmotri održivost svoje kandidature".

- Obama je u svojim razgovorima jasno stavio do znanja da je budućnost Bajdenove kandidature odluka koju mora da donese sam predsednik. Naglasio je da je zabrinut za zaštitu Bajdena i njegovog nasleđa - navodi list. 

Ali istovremeno Obama je zabrinut zbog anketa o Bajdenovim šansama i činjenice da se donatori okreću od predsednika. Obamina zabrinutost zbog Bajdenove kandidature samo se pojačala poslednjih nedelja, tvrde ljudi upoznati sa situacijom.

Jedan broj demokrata predviđao je Bajdenovo povlačenje iz trke već za vikend. Portal Aksios je, pozivajući se na izvore u Demokratskoj stranci, čak preneo da bi Bajden mogao da se povuče iz izborne trke već 20. ili 21. jula zbog sve većeg pritiska članova stranke.