19.07.2024.

07:00

Foto: wikipedia.org

Planeta

(VIDEO) "Ruski demoni brzine" će loviti američke F-16! Moskva drastično unapredila već brutalnu leteću mašinu!

Ruski proizvođač borbenih aviona United Aircraft Corporation (UAC) najavio je veliku isporuku vojsci lovaca-presretača MiG-31 u modernizovanoj verziji BM. Ove godine Oružane snage Rusije su već dobile nekoliko tranši novih borbenih aviona, ali do sada nisu uključile MiG-31, koji je izuzetno važan element ruskog naoružanja. Korporacija ne kaže koliko je ovih mašina već ušlo u upotrebu, međutim, očigledno je reč o nekoliko jedinica.

Ono što se pouzdano zna jeste da se ne radi o potpuno novim dizajnima, već o avionima nadograđenim na verziju MiG-31BM. U ovoj modifikaciji, lovac može da otkrije ciljeve na još većoj udaljenosti - do 320 kilometara. Takođe je dobio novi kompjuter koji automatski bira mete sa najvišim prioritetom.  MiG-31BM može da nosi novo oružje, posebno rakete R-37, koje dostižu brzinu od šest mahova i mogu da pređu 300-400 kilometara.

Debi aviona F-16 u Ukrajini je pitanje nedelja, a prema nekim stručnjacima, njihov najstrašniji protivnik biće MiG-31, opremljen pakleno opasnim raketama R-37. 

Kao što je već pomenuto, MiG-31 se ne oseća baš samouvereno u direktnoj vazdušnoj borbi, ali ima druge prednosti. Ovaj aavion je pravi demon brzine, leti brzinom od tri hiljade kilometara na sat i penje se na visinu do 25 kilometara! U kombinaciji sa radarom velikog dometa, to znači da pilot MiG-a može da vidi druge avione odozgo i da prvi puca u pravcu neprijatelja.

Da bi to uradio, ima raketu R-37 i njenu noviju verziju, R-37M. Trenutno je ovo oružje vazduh-vazduh najvećeg dometa na ukrajinskom frontu. Bivši indijski probni pilot Anil Čopra, koji je upravljao borbenim avionima, tvrdi da će ukrajinski lovci F-16 AB/AM morati da koriste rakete AIM-120 sa dometom od 180 kilometara kako bi predstavljali bilo kakvu pretnju za ruske MiG-31.

Ukrajinski F-16, čak i opremljen raketom AIM-120 (ako je dobije), i dalje će po dometu projektila biti inferiorniji od ruskog MiG-31 sa raketama R-37M. F-16 koji rade blizu linije fronta mogu, u najboljem slučaju, da potisnu MiG-31 dublje u Rusiju, što će omogućiti zapadnim avionima da aktivnije deluju iznad teritorija koje je okupirala Rusija.

Naredni meseci će pokazati da li ćemo videti vazdušne bitke na nebu Ukrajine i ko će izaći kao pobednik.