19.07.2024.

07:45

Foto: Reuters/Fotoiluistracija

Planeta

Kina više neće pregovarati sa Vašingtonom o kontroli naoružanja! Pekingu pukao film zbog akcija SAD u Tajvanu!

SAD i Kina održale su u novembru dugo očekivanu rundu pregovora o neširenju nuklearnog oružja, prvi takav sastanak od 2018. Iako razgovori nisu dali konkretne rezultate, oni su viđeni kao ključni korak u ublažavanju tenzija između dve supersile, nakon što je Peking prekinuo skoro sve vojne komunikacije sa Vašingtonom godinu dana ranije, zbog posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu u sredu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian rekao je da Kina neće razgovarati o novoj rundi konsultacija sa SAD.

- Odgovornost je u potpunosti na SAD, Tokom proteklih nedelja i meseci, uprkos oštrom protivljenju Kine i ponovljenim protestima, SAD su nastavile da prodaju oružje Tajvanu i rade stvari koje ozbiljno potkopavaju ključne interese Kine i međusobno poverenje Kine i SAD. Ovo je ozbiljno kompromitovalo političku atmosferu za nastavak konsultacija o kontroli naoružanja - objasnio je Lin. 

Američki Stejt department odobrio je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od više od milijardu dolara od poslednje runde pregovora SAD i Kine o kontroli naoružanja, saopštila je Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane.

Nedavno je Ministarstvo odobrilo prodaju stotina dronova Altius-600M i Svitchblade kamikaza Tajpeju, što je navelo Peking da uvede sankcije američkom gigantu za oružje Lokid Martin.

Kina smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije, što se naziva principom „Jedne Kine". SAD priznaju, ali ne podržavaju ovu politiku. Peking smatra prodaju američkog oružja Tajpeju, izraze podrške nezavisnosti Tajvana i obećanja o vojnoj pomoći Tajvanu kao kršenje principa 'Jedne Kine'.

Kina kaže da će mirnim putem ponovo ujediniti Tajvan sa kopnom Kine, zadržavajući pravo na upotrebu vojne sile ako bude potrebno.

Lin nije isključio povratak nuklearnim pregovorima u budućnosti. „Kina je spremna da održava komunikaciju sa SAD o međunarodnoj kontroli naoružanja... ali SAD moraju poštovati ključne interese Kine i stvoriti neophodne uslove za dijalog i razmenu", rekao je on na brifingu u sredu.