18.07.2024.

23:20

Foto: profimedia/printscreen

Planeta

Šta to FBI hoće da kaže, Kruks nije hteo da ubije samo Trampa, na meti mu je bio i Bajden?! Slike to dokazuju?!

Istražitelji koji su pretraživali telefone Tomasa Metjua Kruksa takođe su otkrili da je ubica tražio datume za Nacionalnu konvenciju demokrata, kao i Trampovih pojavljivanja, naveli su za AP neimenovani izvori.

FBI je tražio tragove o tome šta je navelo Kruksa da otvori vatru na subotnjem predizbornom skupu u Pensilvaniji, u pokušaju da ubije predsedničkog kandidata. Agencija je saopštila da istražuje pucnjavu kao potencijalni akt domaćeg terorizma, ali tek treba da pronađe jasan ideološki motiv. 

FBI je dobio pristup Kruksovom mobilnom telefonu, pretražio je njegov kompjuter, kuću i automobil i do sada uzeo izjave od više od 100 ljudi. 

Kruks je takođe guglao pojmove ozbiljnih depresivnih poremećaja, tvrde trojica ljudi upoznatih sa istragom, ali istražitelji još nisu utvrdili da li mu je zaista dijagnostikovana ta vrsta poremećaja, rekao je jedan od ljudi.

Kruks je koristio pušku za koju su vlasti rekli da je legalno kupio njegov otac. Istražitelji su takođe otkrili da je doneo više napunjenih šaržera, a kupio je i 50 metaka na dan kada je pucao u Trampa

Vlasti su pronašle pancir u njegovom automobilu i još jednu zastarelu eksplozivnu napravu u njegovoj kući. Tokom proteklih nekoliko meseci tamo je primio nekoliko paketa, uključujući i neke koji su imali potencijalno opasan materijal. 

Pucnjava je pokrenula ozbiljna pitanja zašto policija nije uspela da spreči čoveka da se popne na krov i otvori vatru. U toku je više istraga o bezbednosnim propustima, uključujući istragu generalnog inspektora Odeljenja za unutrašnju bezbednost o postupanju tajne službe.

Lokalna policija primetila je Kruksa na marginama mitinga,kako hoda noseći veliki ranac i gledajuc"i u sočivo daljinomera prema krovovima iza bine na kojoj je predsednički kandidat kasnije stajao, rekli su zvaničnici AP-u.

Tomas Metju Kruks napisao je, kako američki mediji navode, jezivu onlajn poruku koja je nagovestila njegove zlokobne planove za dan konvencije republikanaca u Pensilvaniji kada je ubio i jednu osobu i teško ranio još dve. 

"13. jula bićee moja premijera, gledajte kako se sve odvija", navodno je napisao 20-godišnji napadač na Steam-u,  popularnoj onlajn platformi na kojoj komuniciraju gejmeri, preneo je Foks njuz.

Taj nagoveštaj otkriven je američkim senatorima tokom jučerašnjeg brifinga najviših zvaničnika nadležnih za sprovođenje zakona.