Autor: Informer.rs

19.07.2024.

19:14

Foto: Reuters

Planeta

Kada će ti avioni? Zelenski u sukobu sa Zapadom zbog nedostatka isporuke!

Borbeni avioni američke proizvodnje pomoći će da se suprotstave ruskoj dominaciji u vazduhu i „deblokiraju nebo“, rekao je on u intervjuu za britansku državnu televiziju Bi-Bi-Si u četvrtak.

Tokom samita NATO-a u Vilnjusu prošlog jula, Danska, Holandija, Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija i Švedska formirale su „koaliciju F-16“, kojoj su se kasnije pridružile Grčka, SAD, Bugarska i Francuska.

Neke od nacija su obećale da će donirati avione svojih vojnih snaga, dok druge obučavaju ukrajinske pilote.

Govoreći o F-16, Zelenski je za emiter rekao „prošlo je 18 meseci, a avioni nisu stigli do nas“.

Informer

 

Ranije ovog meseca, odlazeća holandska vlada je otkrila da je završila pripreme za isporuku aviona F-16 Ukrajini, što bi trebalo da bude „uskoro“.

Amsterdam je obećao ukupno 24 ratna aviona. Otprilike u isto vreme, Danska je takođe potvrdila da je u procesu prebacivanja 19 borbenih aviona koje je obećala Kijevu.

Očekuje se da će Belgija isporučiti Ukrajini 30 F-16, a Norveška je najavila da planira da pošalje šest.

Govoreći u Vašingtonu, na marginama ovomesečnog samita NATO-a, Zelenski se požalio da je broj F-16 koje su obećali ukrajinske zapadne pristalice prenizak, a očekuje se da će Kijev uskoro poslati ne više od 20.

Informer

 

- Čak i da imamo 50, nije ništa. Imaju 300 - naveo je ukrajinski lider, misleći na procenjeni broj ratnih aviona koje Rusija koristi.

Dok je u defanzivi, Ukrajini bi bila potrebna flota od 128 F-16 radi pariteta sa Rusijom, rekao je tada Zelenski.

Moskva je upozorila da će isporuka zapadnih ratnih aviona Kijevu povećati rizik od direktne vojne konfrontacije sa NATO-om.

Moskva je takođe naglasila da će, ako letelice polete iz inostranih baza i budu upotrebljene protiv ruskih snaga, ovi objekti postati „legitimne mete“ za ruske napade.