Autor: Informer.rs

20.07.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

Amerikanci znaju odakle preti opasnost, pohvalili se novim sistemom! Prva meta će biti Rusija!

Američke svemirske snage su za Blumberg rekli da je sistem već testiran i da nije usmeren na zaštitu američkih satelita od ruskog i kineskog elektronskog ratovanja, već na suprotstavljanje mogućnostima komunikacionih satelita Moskve i Pekinga.

- Sjedinjene Države će rasporediti nove kopnene sisteme za elektronsko ratovanje kako bi sprečile kineske i ruske satelite da prenose informacije o američkim trupama - navodi agencija u svom materijalu.

U ovom slučaju, sistem neće uništiti vozila mogućeg neprijatelja, već će ih samo onesposobiti.

Predstavnici američkih svemirskih snaga su dodali da će do kraja godine u zemlji biti raspoređena 24 sistema za elektronsko ratovanje, od kojih 11 u narednim mesecima.

Informer

 

Početkom 2024. američki mediji su, pozivajući se na svoje izvore, izvestili da je američkim zakonodavcima na tajnom brifingu moglo biti rečeno o navodnim planovima Rusije da „postavi nuklearno oružje u svemir“ za upotrebu protiv satelita.

Bela kuća je tada potvrdila da se pretnja nacionalnoj bezbednosti o kojoj se raspravljalo u Kongresu odnosi na antisatelitsko oružje koje navodno razvija Ruska Federacija.

Ruski zvaničnici su više puta i na različitim nivoima isticali da se Moskva, zajedno sa partnerima, posebno Pekingom, zalaže za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

Radio Sputnjik je ranije javio da su Amerikanci, koristeći satelite, uočili perspektivnu kinesku nuklearnu podmornicu.