Autor: Informer.rs

19.07.2024.

23:00

Foto: EPA

Planeta

Američki predsednik na izmaku snage! Stavili ga u karantin! Hoće li dočekati izbore?

Bajden je u karantinu u svom domu u Delaveru od srede, kada je bio pozitivan na Covid-19.

Iako je dijagnoza u suštini pauzirala njegovu kampanju, nije zaustavila navalu medijskih priča koje sugerišu da su demokratski poslanici i moćnici – uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu – bili na korak od prisiljavanja 81-godišnjaka da suspenduje svoju kandidaturu za reizbor zbog njegovog navodnog kognitivnog oštećenja .

Bajdenovi saradnici su se u petak suprotstavili ovim izveštajima.

- Radujem se što ću se sledeće nedelje vratiti na trag kampanje kako bih nastavio da razotkrivam pretnju plana Donalda Trampa za Projekat 2025, dok sam iznosio svoje argumente - navodi se u saopštenju Bajdenove kampanje pripisanoj predsedniku.

„Projekat 2025“, koji je sastavio konzervativni istraživački centar, je manifest kojim se Tramp poziva da uništi federalne agencije, neutrališe moć američkih obaveštajnih agencija i uvede ozbiljna ograničenja na imigraciju i prava na abortus, usred šireg desničarskog preoblikovanja američka vlada.

Informer

 

Bajdenova kampanja učinila je „Projekat 2025“ ključnu liniju napada na Trampa, uprkos tome što je bivši predsednik insistirao da nije igrao nikakvu ulogu u njegovom stvaranju i da samo podržava platformu Republikanske stranke.

U intervjuu za MSNBC u petak, predsedavajuća Bajdenove kampanje, Jen O'Mallei Dillon, ponovila je da on ne odustaje.

Predsednik je apsolutno u ovoj trci, rekao je O'Meli Dilon o Bajdenu.

- Predsednik je vođa naše kampanje i zemlje i očigledno je... najbolja osoba koja će se boriti protiv Donalda Trampa i procesuirati taj slučaj i predstaviti svoju viziju - dodao je.

O'Meli Dilon je priznao da je Bajdenova kampanja „doživela izvesno opadanje podrške“ od njegovog katastrofalnog nastupa u debati protiv Trampa prošlog meseca.

Međutim, on je insistirao da je demokrata doživeo samo „mali pomak“ u anketama i tvrdila da će predsednika sledeće nedelje podržati „značajna nacionalna organizacija“