19.07.2024.

23:41

Foto: profimedia

Planeta

Podlegla povredama! Umrla ukrajinska političarka koja je danas upucana u glavu

Ovu vest je saopštila pres služba bolnice Prve teritorijalne medicinske unije, gde je primljena sa prostrelnom ranom na glavi uveče tog petka, prenosi zaxid.net.

Šefica službe anesteziologije Prve TMO Lavova Natalija Matolinec izjavila je da, uprkos naporima lekara, nisu uspeli da spasu Irinu Farion.

Podsećamo, oko 19:30 nepoznata osoba je pucala Irini Farion u glavu ispred njene kuće u ulici Masarika u Lavovu. U bolnicu je primljena u kritičnom stanju. Policija u toj oblasti je započela specijalnu operaciju za hapšenje napadača.

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij izrazio je saučešće povodom smrti Irine Farion.

- Ovo je veoma strašno i užasno. Uvek kažem da u Ukrajini više nema bezbednog mesta. Ali ovakvo drsko, naglo ubistvo. Ubicu treba pronaći! Zahvaljujem se organima reda koji aktivno rade na tome. Naručilac takođe mora biti otkriven i snositi punu odgovornost - rekao je Andrej Sadovij.

Irina Farion je rođena 29. aprila 1964. godine u Lavovu. Bila je lingvista – profesorka na Nacionalnom univerzitetu Lavovska politehnika, političarka – članica političkog saveta VO Svoboda, dvaput poslanica u Lavovskoj oblasnoj skupštini iz VO Svoboda, nakon čega je bila narodna poslanica Ukrajine VII saziva (2012-2014).

Tokom 2013-2019. Irina Farion je vodila TV projekat "Veličina ličnosti" na parlamentarnom kanalu "Rada". Cilj projekta bio je popularizacija znanja o značajnim ličnostima ukrajinske istorije, kulture i politike. Ukupno je emitovano 160 emisija.

Takođe, Irina Farion je bila osnivačica i autorka TV projekta "Gen Ukrajinaca" (2019-2023) na lavovskom kanalu NTA. Pored toga, vodila je dva Jutjub kanala  - Iryna Farion i Studio Farion, gde je realizovala projekte "Protiv Anglizma", "PolitOgled" i "Kursevi iz kulture ukrajinskog jezika".

Irina Farion je takođe više puta davala skandalozne izjave, posebno o "Plastu", o okupaciji i uništavanju Marijupolja od strane Rusa i slično.

U jesen 2023. godine Irina Farion je dala skandaloznu izjavu o ukrajinskom jeziku i vojnicima Oružanih snaga Ukrajine koji govofe ruski. Takođe je na svom Telegram kanalu objavila pismo podrške od studenta iz privremeno okupiranog Simferopolja, Maksima Glebova, gde su bili vidljivi lični podaci mladića. Nekoliko dana kasnije, predstavnici okupacione vlasti su uhapsili studenta.

Nakon toga, SBU je otvorila slučaj protiv Irine Farion po četiri člana Krivičnog zakona. Kao posledica, otpuštena je sa Lavovske politehnike, ali ju je nedavno sud vratio na poziciju. Primljenu platu za prinudno odsustvo Irina Farion je potrošila na dronove za Oružane snage Ukrajine.