20.07.2024.

16:01

Foto: Shutterstock

Planeta

Amerika se pokajala što je ovo dozvolila Kijevu! Bela kuća preispituje dozvolu, oglasio se Salivan!

Ne mogu da vam dam konkretan odgovor na to pitanje, ali mogu da kažem da su se, prema sadašnjem stavu našeg predsednika, okolnosti promenile. Rusija je pokrenula novu ofanzivu na Harkov preko granice Ukrajine i zdrav razum je zahtevao da se Ukrajini da mogućnost da izvodi uzvratne napade“, rekao je Salivan.

Međutim, kako je precizirao, stav američkog rukovodstva u vezi sa davanjem dozvole da se izvode udari u dubinu ruske teritorije - za sada ostaje nepromenjen.

Ranije je koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao da su Sjedinjene Američke Države odobrile Ukrajini samo „ciljanu i ograničenu” upotrebu američkog oružja unutar Rusije da bi sprečile napade na njihove sopstvene snage.

Salivan je saopštio da bi SAD u narednim nedeljama mogle uvesti nove sankcije Kini zbog trgovinskih veza sa Rusijom.

Trenutno nemam šta da saopštim, ali mislim da možete očekivati dodatne sankcione mere (protiv Kine) u skladu sa tim kako se bude razvijala situacija u narednim nedeljama“, istakao je on.
Predsednik Vladimir Putin rekao je krajem maja da predstavnici zemalja NATO-a treba da budu svesni „čime se igraju” kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa „legitimne ciljeve” na ruskoj teritoriji pomoću raketnih sistema koje je Zapad isporučio Kijevu.