Autor: Informer.rs

20.07.2024.

17:45

Foto: EPA

Planeta

Uhvaćen na delu? Nemac osuđen na smrt u Belorusiji! Berlin u panici sikće na Minsk zbog presude!

Sud u Minsku proglasio je 29-godišnjeg Rika Krigera krivim za optužbe u vezi sa terorizmom i obrazložio da se i on možda borio zajedno sa ukrajinskom vojskom protiv ruskih trupa.

Prema Tagesšauu u petak - Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada u Minsku pružaju konzularne usluge pogođenoj osobi i aktivno komuniciraju sa vlastima Belorusije u njegovo ime. Berlin smatra da je smrtna kazna „okrutan i nehuman oblik kazne, koji Nemačka osuđuje pod bilo kojim okolnostima - navode diplomate.

Ranije istog dana, beloruska opoziciona grupa Viasna je tvrdila da je osuđujuća presuda Krigeru doneta 24. juna.

Nemački državljanin je navodno proglašen krivim za „najamničku aktivnost“, „aktivnost agenata“, „čin terorizma“, „kreiranje ekstremistička formacija“, „namerno pokvarenje vozila ili komunikacionih linija“, kao i „nezakonite radnje u vezi sa vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom“.

Informer

 

Članak grupe tvrdi da je Kriger rođen u Berlinu, da je radio kao specijalni službenik za bezbednost u Stejt departmentu u Berlinu, kao i spasilac za nemački Crveni krst.

Beloruske vlasti navodno veruju da je Kriger organizovao „eksploziju kako bi uticao na donošenje odluka vlasti, zastrašio stanovništvo, destabilizovao javni red.

Iz priloga nije jasno na koji su incident mislile beloruske vlasti.

Pozivajući se na neimenovane aktiviste za ljudska prava, Viasna je sugerisala da je osuđenik možda bio deo jedinice ukrajinske vojske Kastus Kalinouski, koja se prvenstveno sastoji od beloruskih državljana.

Otkako je sukob u Ukrajini eskalirao u februaru 2022. godine, bilo je brojnih izveštaja o pridruživanju stranaca neregularnim snagama u borbi protiv Rusije.

Moskva ih je opisala kao plaćenike i legitimne mete ruske vojske.

Komentarišući slučaj u petak, beloruska opoziciona liderka Svetlana Cihanuskaja napisala je u postu na Iks da je „po onome što znamo, Kriger optužen za nekoliko takozvanih zločina u vezi sa 'ekstremizmom'.

Kriger je navodno priveden u novembru 2023. godine, a suđenje mu je vođeno delimično iza zatvorenih vrata, tvrdi Viasna.

Prema navodima opozicione grupe, nije jasno da li je muškarac još uložio žalbu na presudu.

Ovaj slučaj, koji je verovatno prvi koji se vrti oko plaćeničkih aktivnosti u Belorusiji, nije pokriven u lokalnim državnim medijima, navodi Viasna.