Autor: Informer.rs

20.07.2024.

21:01

Foto: Shutterstock

Planeta

(FOTO) Širi se ratna groznica! Turska vojna armada iskrcala se na Kipru!

Povodom pola veka od Turske invazije na Kipar, na severnom delu ostrva koje se nalazi pod turskom upravom organizovana je bila vojna parada na kojoj su turske snage prikazale svoj borbeni arsenal.

Parada je nazavana po prazniku koji se proslavlja na severu Kipra kao “Dan mira i slobode”.

Na paradi je viđen i hibridni PVO sistem Gurz” što u prevodu znači buzdovan, a koji je turskoj javnosti bio prikazan 2023. godine, a svetskoj od 4. do 8. februara 2024 u Rijadu.

Turska kompanija ASELSAN februara 2024 pokazla je na Sajmu naoružanja u Rijadu koji se održavao od 4. do 8. februara novi PVO sistem pod imenom “Gurz” što u prevodu znači buzdovan.

Gurz je prvi turski protivvazduhoplovnih hibridni PVO sistem kratkog dometa SHORAD koji je namenjen za otkrivanje i presretanje vazdušnih ciljeva na malim visinama, kao što su avioni sa posadom, helikopteri, mlaznjaci, krstareće rakete i rakete vazduh-zemlja.

Po svom izgledu neodoljivo podseća na ruski PVO sistem Pancir S-1, samo što je top kalibra 35 mm postavljen drugačije na samoj kupoli u odnosu na pancir GURZ je montiran na oklopljeni kamion na točkovima konfiguracije 8h8.

Gurz ima jedbnocevni top od 35 mm sa različitim tipovima municije kao što su ATOM programirana municija sa vazdušnom detonacijom, HEI visoko-eksplozivno zapaljiva municija i TP vežbovna municija, kao i četiri rakete PVO na veoma malim visinama i četiri rakete za PVO na malim visinama (IC samonavođena raketa Bozdogan, ekvivalent američke rakete AIM-9X).

Takođe uključuje četiri AESA radara za pretragu, radar za upravljanje vatrom, elektro-optičke senzore i vezu za podatke, što sve doprinosi njegovim robusnim i sveobuhvatnim odbrambenim sposobnostima.